udowodnić ze srednia czasu pracy jest mniejsza niz 35

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
basti
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 47
Rejestracja: 9 lip 2009, o 22:28
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 1 raz

udowodnić ze srednia czasu pracy jest mniejsza niz 35

Post autor: basti »

zmierzono czasy pracy 10 baterii AAA i otrzymano następujące wyniki w godz.
29 34 37 40 35 37 34 36 33 30
zakładająć że czasy pracy mają rozkład normalny na poziomie alpha =0,02 zweryfikować hipoteze że wartość średnia czasu pracy tego typu bateryjek jest mniejsza niż 35h

nie wiem czy to odpowiedni dział, ale proszę o pomoc w rozwiązaniu tego zadania

mamy 10 prób n=10
licze sobie srednia 345/10=34,5
potem s ^2 = 9,85
potem s = 3,14

i co dalej z tym zadaniem??

przpraszam że bez zachowania formatowania ale nie było mnie tu 2 lata i zapomniałem jak to się zapisuje :/
ODPOWIEDZ