niezaleznosc zdarzen

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
Awatar użytkownika
paulisian
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 71
Rejestracja: 4 sty 2010, o 16:58
Płeć: Kobieta

niezaleznosc zdarzen

Post autor: paulisian »

prosze sprawdzic (ewentualnie poprawic moje bledy)

mamy do pokazania:
\(\displaystyle{ P(A|B)=P(A|B')}\) dla A,B niezaleznych
\(\displaystyle{ P(A)=0}\) lub \(\displaystyle{ P(B)=1}\)

to ja to rozpisalam w ten sposob:
\(\displaystyle{ \frac{P(A)P(B)}{P(B)}= \frac{P(A)P(B')}{P(B')}}\) obustronnie mnoze przez P(B) i P(B')
\(\displaystyle{ P(A)P(B)P(B')=P(A)P(B)P(B')}\)

czy to moze byc dowod tego "twierdzenia"?
czy powinnam to jakos inaczej udowodnic?
blost
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1994
Rejestracja: 20 lis 2007, o 18:52
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 52 razy
Pomógł: 271 razy

niezaleznosc zdarzen

Post autor: blost »

moglabys jeszcze raz zapisac sama tresc zadania ? jezeli gdzies ominiesz i to zdania nie maja sensu...
Awatar użytkownika
paulisian
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 71
Rejestracja: 4 sty 2010, o 16:58
Płeć: Kobieta

niezaleznosc zdarzen

Post autor: paulisian »

zadanko juz mam zrobione
ODPOWIEDZ