z urny zawierającej 2 kule białe, 3 czarne i 1 czerwoną, losujemy bez zwracania dwie kule, następnie rzucamy kostką tyle razy ile jest kul czarnych wśród wylosowanych. Jakie jest prawdopodobieństwo, że wyrzucimy co najmniej raz 2 oczka.
dochodzę w tym zadaniu do momentu, gdy mam rozpisane możliwości wylosowania danej pary kul, wyliczone prawdopodowieństwa wyrzucenia dwóch oczek po 1 rzucie, po 2 rzutach, ale nie mam pojęcia co dalej... pomnożyć i dodać? wtedy chyba za dużo wychodzi...
z góry bardzo dziękuję za pomoc:)
kule+kostka
-
- Użytkownik
- Posty: 2372
- Rejestracja: 25 paź 2009, o 11:41
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 11 razy
- Pomógł: 245 razy
kule+kostka
Jeżeli wypadło coś i ma wyjść jeszcze coś, to wtedy mnożysz prawdopodobieństwa
Jeśli wypadło coś, ale może wyjść jeszcze coś innego (spójnik lub) to wtedy dodajesz prawdopodobieństwa.
Chyba nie bardzo to jest zrozumiałe , więc pokaże jak to będzie w tym zadaniu:
prawdopodobieństwo wylosowania z urny 2 czarnych kul: \(\displaystyle{ \frac{1}{5}}\)
prawdopodobieństwo wylosowania z urny 1 czarnej kuli: \(\displaystyle{ \frac{3}{5}}\)
prawdopodobieństwo wylosowania co najmniej raz 2 oczek w dwóch rzutach: \(\displaystyle{ \frac{11}{36}}\)
prawdopodobieństwo wylosowania raz 2 oczek w jednym rzucie: \(\displaystyle{ \frac{1}{6}}\)
Losujemy 2 kule czarne i rzucamy co najmniej raz dwa oczka lub losujemy 1 czarną kule i wyrzucamy \(\displaystyle{ 2}\) oczka w jednym rzucie. Czyli zgodnie z tym co napisałem na początku będzie tak:
\(\displaystyle{ P(A)=\frac{1}{5} \cdot \frac{11}{36} + \frac{3}{5} \cdot \frac{1}{6}= \frac{29}{180}}\)
Mam nadzieje, że dobrze
Jeśli wypadło coś, ale może wyjść jeszcze coś innego (spójnik lub) to wtedy dodajesz prawdopodobieństwa.
Chyba nie bardzo to jest zrozumiałe , więc pokaże jak to będzie w tym zadaniu:
prawdopodobieństwo wylosowania z urny 2 czarnych kul: \(\displaystyle{ \frac{1}{5}}\)
prawdopodobieństwo wylosowania z urny 1 czarnej kuli: \(\displaystyle{ \frac{3}{5}}\)
prawdopodobieństwo wylosowania co najmniej raz 2 oczek w dwóch rzutach: \(\displaystyle{ \frac{11}{36}}\)
prawdopodobieństwo wylosowania raz 2 oczek w jednym rzucie: \(\displaystyle{ \frac{1}{6}}\)
Losujemy 2 kule czarne i rzucamy co najmniej raz dwa oczka lub losujemy 1 czarną kule i wyrzucamy \(\displaystyle{ 2}\) oczka w jednym rzucie. Czyli zgodnie z tym co napisałem na początku będzie tak:
\(\displaystyle{ P(A)=\frac{1}{5} \cdot \frac{11}{36} + \frac{3}{5} \cdot \frac{1}{6}= \frac{29}{180}}\)
Mam nadzieje, że dobrze