Śrubki, partie przedmiotów i monety

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
rbt
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 20
Rejestracja: 24 lis 2008, o 20:19
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 1 raz

Śrubki, partie przedmiotów i monety

Post autor: rbt »

Witam!
Otóż bardzo zależy mi na znalezieniu rozwiązań poniższych zadań, a nawet nie mam pomysłu jak się za nie wziąć, więc byłbym wdzięczny o proste rozwiązania takich zadań:

1) W fabryce produkuje się 2 rodzaje śrubek. Wylosowano 2 śrubki. Prawdopodobieństwo wylosowania 2 identycznych wynosi p, a prawdopodobieństwo wylosowania śrubki 1-szego rodzaju wynosi q. Wyznacz prawdopodobieństwo, że jedna śrubka jest pierwszego rodzaju jeśli 2 też jest pierwszego rodzaju.

Odnośnie moich prób do tego zadania wyszło coś w stylu:
p+q-p*q
niestety sam nie jestem przekonany do tego wyniku.

2)Mamy dwie partie wyprodukowanych przedmiotów przy czym wiadomo, że wszystkie przedmioty jednej
partii odpowiadają wymaganiom technicznym , a 15 % przedmiotów drugiej partii jest złej jakoœci. Przedmiot wzięty z losowo wybranej partii był dobrej jakośœci.
Obliczyć prawdopodobieństwo, że drugi przedmiot wzięty z tej samej partii będzie dobrej jakośœci, jeżeli pierwszy przedmiot po sprawdzeniu zwrócono z powrotem do partii z której pochodził.

3)Mamy trzy monety A, B, C takie, że prawdopodobieństwa wyrzucenia orła wynoszą odpowiednio pA, pB oraz pC. Najpierw losujemy jedną monetę z prawdopodobieństwami odpowiednio \(\displaystyle{ \alpha _{A}, \alpha _{B}, \alpha _{C}}\) takie, że\(\displaystyle{ (\alpha _{A}+\alpha _{B}+\alpha _{C}=1)}\) ,a następnie wykonujemy nią n rzutów. Jakie jest prawdopodobieństwo uzyskania samych orłów?
Powiedzmy, że w wyniku powyższego eksperymentu zaobserwowano n orłów. Jakie jest prawdopodobieństwo, że wylosowana została moneta A?

Będę bardzo wdzięczny za pomoc
ODPOWIEDZ