do koszyka włożono 12 jabłek, w tym dwie antonówki. Po kilku dniach przechowywania usunięto z koszyka dwa popsute jabłka. Następnie wylosowano jedno jabłko.
a) oblicz prawdopodobieństwo, ze wylosowano antonowke
b) oblicz prawdopodobieństwo tego, ze jedna antonowke usunieto i jedna wylosowano
antonówki
- d(-_-)b
- Użytkownik
- Posty: 210
- Rejestracja: 26 lis 2006, o 12:24
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Płock
- Pomógł: 98 razy
antonówki
a)
\(\displaystyle{ P(A)=\frac{{10\choose 2}}{{12\choose 2}}*\frac{2}{10}+\frac{{10\choose 1}{2\choose 1}}{{12\choose 2}}*\frac{1}{10}=\frac{45}{36}*\frac{2}{10}+\frac{20}{66}*\frac{1}{10}=\frac{1}{6}}\)
b)
\(\displaystyle{ P(B)=\frac{{10\choose 1}{2\choose 1}}{{12\choose 2}}*\frac{1}{10}=\frac{2}{66}=\frac{1}{33}}\)
\(\displaystyle{ P(A)=\frac{{10\choose 2}}{{12\choose 2}}*\frac{2}{10}+\frac{{10\choose 1}{2\choose 1}}{{12\choose 2}}*\frac{1}{10}=\frac{45}{36}*\frac{2}{10}+\frac{20}{66}*\frac{1}{10}=\frac{1}{6}}\)
b)
\(\displaystyle{ P(B)=\frac{{10\choose 1}{2\choose 1}}{{12\choose 2}}*\frac{1}{10}=\frac{2}{66}=\frac{1}{33}}\)
Ostatnio zmieniony 17 gru 2006, o 13:03 przez d(-_-)b, łącznie zmieniany 2 razy.
- `vekan
- Użytkownik
- Posty: 875
- Rejestracja: 23 sty 2006, o 21:34
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: far away
- Podziękował: 139 razy
- Pomógł: 71 razy
antonówki
a) zakładając że 2 usunięte jabłka były normalne to
10 ilośc wszystkich jabłek
8 ilość jabłek zwykłych
2 ilość antonówek
\(\displaystyle{ P(A) = \frac{C^1_2}{C^1_{10}} = \frac{2}{10}}\)
do b)
\(\displaystyle{ P(A) = \frac{1}{C^1_{10}}}\)
10 ilośc wszystkich jabłek
8 ilość jabłek zwykłych
2 ilość antonówek
\(\displaystyle{ P(A) = \frac{C^1_2}{C^1_{10}} = \frac{2}{10}}\)
do b)
\(\displaystyle{ P(A) = \frac{1}{C^1_{10}}}\)