Potrzebuję pomocy z tymi zadaniami.
1. Sprawdź, czy funkcja \(\displaystyle{ f(x)=\begin{cases} \frac{2}{ x^{3} }, x \ge 1 \\ 0, x<1\end{cases}}\), jest funkcją gęstości.
2. Wylicz wartość oczekiwaną i wariancję zmiennej losowej X o rozkładzie jednostajnym na przedziale \(\displaystyle{ [-4,1]}\).
3.Zmienna losowa Y ma rozklad wykladniczy o parametrze \(\displaystyle{ \lambda=3}\), Obliczyć \(\displaystyle{ E(Y)}\).
funkcja gęstości, wartość oczekiwana ..
funkcja gęstości, wartość oczekiwana ..
Ostatnio zmieniony 21 lut 2011, o 17:28 przez luka52, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Całe wyrażenia matematyczne umieszczaj w tagach[latex] [/latex] .
Powód: Całe wyrażenia matematyczne umieszczaj w tagach
funkcja gęstości, wartość oczekiwana ..
głównie zależy mi, żeby ktoś mi to rozwiązał, później sobie poradzę
-
- Użytkownik
- Posty: 1958
- Rejestracja: 16 kwie 2009, o 16:56
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Pomógł: 361 razy
funkcja gęstości, wartość oczekiwana ..
Fajnie. Wiesz jakie warunki musi spełniać funkcja aby być gęstością pewnego rozkład ?
Wiesz co to jest wartość oczekiwana i wariancja ?
Wiesz co to jest wartość oczekiwana i wariancja ?