Wyciąganie skarpet z szuflady.
-
- Użytkownik
- Posty: 505
- Rejestracja: 3 kwie 2010, o 21:32
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Sanok
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 2 razy
Wyciąganie skarpet z szuflady.
W szufladzie Marek miał 5 par skarpet. W sposób losowy wybrał z niej cztery skarpety. Oblicz prawdopodobieństwo, że wśród wybranych skarpet jest przynajmniej jedna para.
-
- Użytkownik
- Posty: 492
- Rejestracja: 1 paź 2010, o 18:20
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Łódź
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 53 razy
Wyciąganie skarpet z szuflady.
Ja bym zrobiła inaczej. Moc zbioru omega to: \(\displaystyle{ 10 \cdot 9 \cdot 8 \cdot 7}\). To chyba oczywiste.
natomiast moc zbioru \(\displaystyle{ A'}\) to: \(\displaystyle{ 10 \cdot 8 \cdot 6 \cdot 4}\)
10 - bo pierwszą mogę wybrać jak chcę
8 - bo jednej już nie mam a jednej do pary nie mogę wyciągnąć
6 - analogicznie, wyciągnęłam dwie różne i nie mogę wyciągnąć par do nich
4 - znów analogicznie
to jest rozwiązane przy założeniu, że mamy pary uporządkowane. można rozwiazywać tak jak ty- wtedy pary wyjdą nieuporządkowane. Nie wiem tylko czy to \(\displaystyle{ 4!}\) u Ciebie jest ok, powinno być chyba \(\displaystyle{ 2^4}\)
natomiast moc zbioru \(\displaystyle{ A'}\) to: \(\displaystyle{ 10 \cdot 8 \cdot 6 \cdot 4}\)
10 - bo pierwszą mogę wybrać jak chcę
8 - bo jednej już nie mam a jednej do pary nie mogę wyciągnąć
6 - analogicznie, wyciągnęłam dwie różne i nie mogę wyciągnąć par do nich
4 - znów analogicznie
to jest rozwiązane przy założeniu, że mamy pary uporządkowane. można rozwiazywać tak jak ty- wtedy pary wyjdą nieuporządkowane. Nie wiem tylko czy to \(\displaystyle{ 4!}\) u Ciebie jest ok, powinno być chyba \(\displaystyle{ 2^4}\)