srednia absencja pracownikow a p-stwo wykonania pracy

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
luki2000
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 10
Rejestracja: 14 paź 2004, o 20:28

srednia absencja pracownikow a p-stwo wykonania pracy

Post autor: luki2000 »

Do wykonania dziennego zadania potrzebnych jest 52 pracownikow. Poniewaz absencja pracownikow wynosi srednio 5% do wykonania zadania skierowany zostal zespol:
a) 56-osobowy,
b) 60-osobowy.
Obliczyc prawdopodobienstwo wykonania pracy w dowolnie wybranym dniu dla przypadkow a i b. Jak sadzisz co ile dni przecietnie moze zdarzyc sie niewykonanie dziennego zadania ?

poprosze o dokladne rozwiazanie
Yavien
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 800
Rejestracja: 21 cze 2004, o 22:20
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: W-U

srednia absencja pracownikow a p-stwo wykonania pracy

Post autor: Yavien »

Zadanie moze i jest banalne, ale pod warunkiem, ze dokladnie wiemy, co to znaczy, ze absencja wznosi srednio 5%. Mi sie wzdaje, ze to chodzi o to, ze kazdy pracownik przychodzi do pracy na 95%
Jesli pracownikow na zmianie mamy n, to prawdopodobienstwo, ze w danym dniu przyjdzie do pracy kazdy jest rowne P(Xn = n) = 0,95n, prawdopodobienstwo, ze jednego nie bedzie P(Xn = n-1) = n*0,95n-1*0,051, ogolnie prawdopodobienstwo, ze danego dnia stawi sie dokladnie k pracownikow jest rowne:
P(Xn = k) =(n PO k)*0,95k*0,05n-k (Zmienna losowa o rozkladzie dwumianowym)
Nas interesuje prawdopodobienstwo, kiedy P(Xn > 54) trzeba policzyc odpowiednia sume i juz
ODPOWIEDZ