Prawdopodobieństwo zadania + sprawdzenie
-
- Użytkownik
- Posty: 48
- Rejestracja: 8 cze 2008, o 14:27
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: oświęcim
- Podziękował: 9 razy
Prawdopodobieństwo zadania + sprawdzenie
Grupa studencka składa się z 30 osób. Obliczyć prawdopodobieństwo tego, że żadnych dwóch studentów nie obchodzi urodzin tego samego dnia (przyjmujemy, że liczba dni ++w roku jest równa 365).
tak powinno być ?
\(\displaystyle{ \frac{{365 \choose 1}}{{365 \choose 30}}}\)
7. Prawdopodobieństwo zestrzelenia kaczki przy jednym strzale jest równe 1/3. Pięciu myśliwych strzela niezależnie do jednej kaczki. Obliczyć prawdopodobieństwo tego, że zestrzelą kaczkę.
nie mam pojęcia jak się za to zabrać..
tak powinno być ?
\(\displaystyle{ \frac{{365 \choose 1}}{{365 \choose 30}}}\)
7. Prawdopodobieństwo zestrzelenia kaczki przy jednym strzale jest równe 1/3. Pięciu myśliwych strzela niezależnie do jednej kaczki. Obliczyć prawdopodobieństwo tego, że zestrzelą kaczkę.
nie mam pojęcia jak się za to zabrać..
-
- Użytkownik
- Posty: 3424
- Rejestracja: 30 sie 2006, o 14:36
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Szczecin
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 476 razy
Prawdopodobieństwo zadania + sprawdzenie
trafi; nie trafi; nie trafi; nie trafi; nie trafi
nie trafi; trafi; nie trafi; nie trafi; nie trafi --> reguła mnozenia
....
trafi \(\displaystyle{ \frac{1}{3}}\)
nie trafi \(\displaystyle{ \frac{2}{3}}\)
nie trafi; trafi; nie trafi; nie trafi; nie trafi --> reguła mnozenia
....
trafi \(\displaystyle{ \frac{1}{3}}\)
nie trafi \(\displaystyle{ \frac{2}{3}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 48
- Rejestracja: 8 cze 2008, o 14:27
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: oświęcim
- Podziękował: 9 razy
Prawdopodobieństwo zadania + sprawdzenie
a co z grupą studencką ? dobrze jest;>
no dobra, wiem że mają 1/3 szansy na trafienie ale jest ich pięciu więc dalej nie rozumie tego zadania,
bo jeśli każdy z 5ciu ma 1/3 szansy na trafienie to i tak nie wiem co mam póxniej zrobić tego zadania w ogóle nie rozumie
no dobra, wiem że mają 1/3 szansy na trafienie ale jest ich pięciu więc dalej nie rozumie tego zadania,
bo jeśli każdy z 5ciu ma 1/3 szansy na trafienie to i tak nie wiem co mam póxniej zrobić tego zadania w ogóle nie rozumie
-
- Użytkownik
- Posty: 3424
- Rejestracja: 30 sie 2006, o 14:36
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Szczecin
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 476 razy
Prawdopodobieństwo zadania + sprawdzenie
trafi * nie trafi * nie trafi * nie trafi * nie trafi mnozymy ułamki a potem dodajemy mozliwosci
nie trafi; trafi; nie trafi; nie trafi; nie trafi --> reguła mnozenia
....
nie trafi; trafi; nie trafi; nie trafi; nie trafi --> reguła mnozenia
....
-
- Użytkownik
- Posty: 48
- Rejestracja: 8 cze 2008, o 14:27
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: oświęcim
- Podziękował: 9 razy
Prawdopodobieństwo zadania + sprawdzenie
to jak to ma być ? bo ja serio nie mogę tego pojąć ^ wiem że niby zadanie proste
-
- Użytkownik
- Posty: 3424
- Rejestracja: 30 sie 2006, o 14:36
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Szczecin
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 476 razy
Prawdopodobieństwo zadania + sprawdzenie
\(\displaystyle{ \frac{1}{3} \cdot \frac{2}{3} \cdot \frac{2}{3} \cdot \frac{2}{3} \cdot \frac{2}{3}}\)=...
TO JEST WERSJA: 1TRAFI, 2,3,4,5 NIE TRAFI
teraz to samo licz kiedy trafi tylko2; tylko 3; tylko 4; tylko 5
TO JEST WERSJA: 1TRAFI, 2,3,4,5 NIE TRAFI
teraz to samo licz kiedy trafi tylko2; tylko 3; tylko 4; tylko 5
-
- Użytkownik
- Posty: 4618
- Rejestracja: 8 lis 2009, o 10:22
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Racibórz
- Pomógł: 866 razy
Prawdopodobieństwo zadania + sprawdzenie
Niestety zadanie o kaczkach nie jest zrobione dobrze.
Jeżeli kliku z nich trafi, nie mówiąc już że wszyscy trafią, to kaczka będzie jeszcze bardziej martwa niż przy jednym trafieniu
Po prostu kaczka straci życie jeżeli trafi ją co najmniej jeden myśliwy. Pozostaje obliczenie p-stwa zdarzenia przeciwnego: A' - nie trafi żaden myśliwy a to chyba jest proste.
Jeżeli kliku z nich trafi, nie mówiąc już że wszyscy trafią, to kaczka będzie jeszcze bardziej martwa niż przy jednym trafieniu
Po prostu kaczka straci życie jeżeli trafi ją co najmniej jeden myśliwy. Pozostaje obliczenie p-stwa zdarzenia przeciwnego: A' - nie trafi żaden myśliwy a to chyba jest proste.
-
- Użytkownik
- Posty: 48
- Rejestracja: 8 cze 2008, o 14:27
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: oświęcim
- Podziękował: 9 razy
Prawdopodobieństwo zadania + sprawdzenie
to jak to ma być ?
jak to obliczyć ;>
przeciwne zdarzenie tj 1-P
gdzie p jest zdarzeniem że nikt nie trafi
ale jak to obliczyć niestety, nie mogę się kapnąć
jak to obliczyć ;>
przeciwne zdarzenie tj 1-P
gdzie p jest zdarzeniem że nikt nie trafi
ale jak to obliczyć niestety, nie mogę się kapnąć
-
- Użytkownik
- Posty: 4618
- Rejestracja: 8 lis 2009, o 10:22
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Racibórz
- Pomógł: 866 razy
Prawdopodobieństwo zadania + sprawdzenie
Zasada mnożenia.
I nie trafi i II nie trafi i III nie trafi i IV nie trafi i V nie trafi. Tylko w takiej sytuacji kaczka ujdzie z życiem (choć z pewnością będzie mocno przestraszona). W każdej innej sytuacji trafi na talerz.
I nie trafi i II nie trafi i III nie trafi i IV nie trafi i V nie trafi. Tylko w takiej sytuacji kaczka ujdzie z życiem (choć z pewnością będzie mocno przestraszona). W każdej innej sytuacji trafi na talerz.
-
- Użytkownik
- Posty: 4618
- Rejestracja: 8 lis 2009, o 10:22
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Racibórz
- Pomógł: 866 razy
Prawdopodobieństwo zadania + sprawdzenie
To są przecież podstawy.
Należy pomnożyć p-stwa nietrafienia przez kolejnych myśliwych i odjąć od jedynki.
Należy pomnożyć p-stwa nietrafienia przez kolejnych myśliwych i odjąć od jedynki.