1. W pudełku jest 12 kawałów czekolady, w tym 5 kawałków czekolady mlecznej, 4 gorzkiej i 3 białej. Wybieramy z pudełka losowo dwa kawałki czekolady. Przebieg doświadczenia zilustruj drzewem i oblicz prawdopodobieństwo:
a)Zdarzenia A, że wybraliśmy dwa kawałki czekolady białej
b)Zdarzenia B, że wybraliśmy co najmniej jeden kawałek czekolady gorzkiej
c)Zdarzenie C, że wybraliśmy dwa kawałki innej czekolady
2. A i B są takimi zdarzeniami zawartymi w \(\displaystyle{ \Omega}\) , że:
a)\(\displaystyle{ A\subset B}\) oraz\(\displaystyle{ P(A)= 0,3}\) i \(\displaystyle{ P(B)=0,4}\). Oblicz \(\displaystyle{ P(A\cup B)}\) oraz \(\displaystyle{ P(B \setminus A)}\)
b)\(\displaystyle{ P(A)=0,2}\) i \(\displaystyle{ P(B)=0,3}\) oraz \(\displaystyle{ P(A\cup B) =0,5}\). Wykaż, że zdarzenia A i B przestrzeni \(\displaystyle{ \Omega}\) się wykluczają
c)\(\displaystyle{ P(A)=\frac {3}{7}}\) i \(\displaystyle{ P(B)=\frac{5}{7}}\) oraz \(\displaystyle{ P(A\cup B)=\frac{6}{7}}\) Sprawdź, czy zdarzenie A jest przeciwne do B oraz czy zdarzenia A i B się wykluczają.
Proszę o pomoc w zrozumieniu i rozwiązaniu.-- 16 lut 2011, o 20:46 --czy mógłby mi ktos w tym pomóc?
Prawdopodobieństwo - drzewo i zdarzenia A i B
- Le_Quack
- Użytkownik
- Posty: 20
- Rejestracja: 30 maja 2009, o 12:03
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: City 17
- Pomógł: 6 razy
Prawdopodobieństwo - drzewo i zdarzenia A i B
Zad. 1
Na rysunkach 'I' oznacza "wszystkie inne (pozostałe)".
Na rysunkach 'I' oznacza "wszystkie inne (pozostałe)".