Mam dwa zadania z którymi kompletnie nie umiem sobie poradzić. Już je piszę... I nie chodzi mi, by mi je ktoś rozwiązał, są one z dodatkowych zajęć, po prostu chciałabym, by ktoś mi wytłumaczył jak mam się ogólnie za to zabrać. Matmę zawsze omijałam szerokim łukiem...
1. Na loterii jest 20 losów, z których 2 są wygrywające i 2 dają prawo wyciągnięcia dodatkowego losu. Oblicz prawdopodobieństwo, że kupując jeden los, wygrasz nagrodę.
Mój wynik to \(\displaystyle{ \frac{1}{90}}\), nie wiem czy dobrze, dlatego zwracam się do Was...
2. W finale pewnego turnieju zawodnik rzuca monetą i zdobywa nagrodę, jeżeli w trzech kolejnych rzutach pojawi się orzeł, przy czym liczba rzutów nie może przekraczać 4. Oblicz prawdopodobieństwo wygrania przez zawodnika nagrody.
I tego nie ruszę. Proszę choć o drobną pomoc.
Edit.
W drugim mój wynik to \(\displaystyle{ \frac{3}{16}}\)...
Loteria, turniej - drzewko.
-
- Moderator
- Posty: 3050
- Rejestracja: 21 maja 2009, o 19:08
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Starachowice
- Podziękował: 29 razy
- Pomógł: 816 razy
Loteria, turniej - drzewko.
Co do pierwszego:
Narysuj sobie takie drzewko:
pierwsza gałąź - wylosujesz los przegrywający - prawdopodobieństwo \(\displaystyle{ \frac{16}{20}}\)
druga gałąź - wylosujesz los wygrywający - prawdopodobieństwo \(\displaystyle{ \frac{2}{20}}\)
trzecia gałąź - wylosujesz los uprawniający do wyciągnięcia kolejnego - prawdopodobieństwo również\(\displaystyle{ \frac{2}{20}}\)
W dwóch pierwszych przypadkach kończysz losowanie, a więc od pierwszej i drugiej gałęzi nie wyrastają kolejne; natomiast w trzecim przypadku losujesz ponownie. Masz tylko 19 losów. Od tej trzeciej gałęzi wyrastają kolejne trzy, z tym że prawdopodobieństwa są inne, bo odpowiednio \(\displaystyle{ \frac{16}{19}}\) , \(\displaystyle{ \frac{2}{19}}\) i \(\displaystyle{ \frac{1}{19}}\) (bierzesz poprawkę na to, że nie masz już jednego losu). W przypadku wylosowania kolejnego losu uprawniającego do losowania następnych (tego jednego z dziewiętnastu) , zostają ci dwa przypadki - dwie kolejne gałęzie (albo los wygrywający - prawdopodobieństwo\(\displaystyle{ \frac{16}{18}}\), albo przegrywający - \(\displaystyle{ \frac{2}{18}}\)).
Narysuj sobie takie drzewko:
pierwsza gałąź - wylosujesz los przegrywający - prawdopodobieństwo \(\displaystyle{ \frac{16}{20}}\)
druga gałąź - wylosujesz los wygrywający - prawdopodobieństwo \(\displaystyle{ \frac{2}{20}}\)
trzecia gałąź - wylosujesz los uprawniający do wyciągnięcia kolejnego - prawdopodobieństwo również\(\displaystyle{ \frac{2}{20}}\)
W dwóch pierwszych przypadkach kończysz losowanie, a więc od pierwszej i drugiej gałęzi nie wyrastają kolejne; natomiast w trzecim przypadku losujesz ponownie. Masz tylko 19 losów. Od tej trzeciej gałęzi wyrastają kolejne trzy, z tym że prawdopodobieństwa są inne, bo odpowiednio \(\displaystyle{ \frac{16}{19}}\) , \(\displaystyle{ \frac{2}{19}}\) i \(\displaystyle{ \frac{1}{19}}\) (bierzesz poprawkę na to, że nie masz już jednego losu). W przypadku wylosowania kolejnego losu uprawniającego do losowania następnych (tego jednego z dziewiętnastu) , zostają ci dwa przypadki - dwie kolejne gałęzie (albo los wygrywający - prawdopodobieństwo\(\displaystyle{ \frac{16}{18}}\), albo przegrywający - \(\displaystyle{ \frac{2}{18}}\)).
-
- Użytkownik
- Posty: 6
- Rejestracja: 15 gru 2009, o 20:50
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Oświęcim
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 1 raz
Loteria, turniej - drzewko.
Dziękuję za pomoc. Drzewko zrobiłam, tylko nie wiem jak teraz z tych danych obliczyć prawdopodobieństwo tego, że wylosuję 1 los i dzięki niemu wygram, czyli me P(A)....
- Frey
- Użytkownik
- Posty: 3299
- Rejestracja: 11 paź 2008, o 18:09
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Skierniewice
- Podziękował: 48 razy
- Pomógł: 243 razy
Loteria, turniej - drzewko.
Przejdź po drzewku (nie rysuj na nim porażek - jest to zbyteczne)
Powinno być coś takiego:
\(\displaystyle{ \frac{2}{20} + \frac{2}{20} \cdot \frac{2}{19} + \frac{2}{20} \cdot \frac{1}{19} \cdot \frac{2}{18}}\)
Powinno być coś takiego:
\(\displaystyle{ \frac{2}{20} + \frac{2}{20} \cdot \frac{2}{19} + \frac{2}{20} \cdot \frac{1}{19} \cdot \frac{2}{18}}\)