rachunek prawdopodobienstwa

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
norbert92
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 34
Rejestracja: 8 sty 2011, o 23:01
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Rawa Mazowiecka
Pomógł: 1 raz

rachunek prawdopodobienstwa

Post autor: norbert92 »

Wiadomo że \(\displaystyle{ P(A)=0,6 P(B)=0,5 i P(A \cap B)= 0,4}\) oblicz \(\displaystyle{ P(A' \cap B')}\) Albo ja jestem głupi albo tu jest blad w zadaniu bo jesli \(\displaystyle{ P(A \cap B)= 0,4}\) to \(\displaystyle{ P(A' \cap B')}\) jest rowne 1-0,4=0,6 ?
irena_1
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 496
Rejestracja: 24 sie 2010, o 09:25
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Polska
Pomógł: 122 razy

rachunek prawdopodobienstwa

Post autor: irena_1 »

Nie,
\(\displaystyle{ A'\cap\ B'=(A\cup B)'\\P(A\cup B)=0,6+0,5-0,4=0,7\\P(A'\cap B')=1-0,7=0,3}\)
norbert92
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 34
Rejestracja: 8 sty 2011, o 23:01
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Rawa Mazowiecka
Pomógł: 1 raz

rachunek prawdopodobienstwa

Post autor: norbert92 »

pierwszy raz słysze o takiej zamianie wielkie dzieki XD
ODPOWIEDZ