wartość oczekiwana
-
- Użytkownik
- Posty: 142
- Rejestracja: 2 lis 2007, o 17:26
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 7 razy
- Pomógł: 1 raz
wartość oczekiwana
Wybieramy losowo liczbę m ze zbioru \(\displaystyle{ \left\{ 1,2,3,....,n\right\}}\) , a następnie wybieramy losowo liczbę k ze zbioru \(\displaystyle{ \left\{ m,m+1,....,n\right\}}\). Niech \(\displaystyle{ E(n)}\) będzie wartością oczekiwaną liczby k. Oblicz \(\displaystyle{ E(4), E(5) , E(2)}\). Nie mam pojęcia o co chodzi z tą wartością oczekiwaną. Niby wiem co to jest ale nie potrafię tego wykorzystać w zadaniach. Proszę o pomoc i jakieś wytłumaczenie
-
- Użytkownik
- Posty: 9833
- Rejestracja: 18 gru 2007, o 03:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 90 razy
- Pomógł: 2632 razy
wartość oczekiwana
W ogólności dla zmiennej losowej przyjmującej skończoną lub przeliczalną liczbę wartości wartość oczekiwaną definiuje się jako:
\(\displaystyle{ EX= \sum_{k}k\cdot P(X=k)}\)
gdzie \(\displaystyle{ k}\) przebiega wszystkie możliwe wartości zmiennej losowej.
W naszym wypadku będzie to więc:
\(\displaystyle{ EX= \sum_{k=1}^{n}k\cdot P(X=k)}\)
Wystarczy więc znaleźć wzór na \(\displaystyle{ P(X=k)}\)
Q.
\(\displaystyle{ EX= \sum_{k}k\cdot P(X=k)}\)
gdzie \(\displaystyle{ k}\) przebiega wszystkie możliwe wartości zmiennej losowej.
W naszym wypadku będzie to więc:
\(\displaystyle{ EX= \sum_{k=1}^{n}k\cdot P(X=k)}\)
Wystarczy więc znaleźć wzór na \(\displaystyle{ P(X=k)}\)
Q.