4. Mamy urne z 4 białymi i 6 czarnymi kulami. Losujemy ze zwracaniem 4 razy po 1 kuli.
Jakie jest prawdopodobienstwo, ze dwa razy wylosujemy kule biała.
- tu wystarczy rozrysowac sobie drzewko, ale jest ono dosc obszerne. Jaki jest szybszy sposob na obliczenie tego?
5. Rzucamy 2 kostkami. Zdarzenie A polega na tym, ze na obu kostkach wypadnie ta sama liczba
oczek. Zdarzenie B polega na tym ze suma oczek wynosi 7. Czy zdarzenia A i B sa niezalezne.
- brak pomyslow
Kule w urnie oraz kostki do gry
-
- Użytkownik
- Posty: 6
- Rejestracja: 12 lut 2011, o 09:26
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: 3miasto
- Podziękował: 1 raz
- sebnorth
- Użytkownik
- Posty: 635
- Rejestracja: 12 sty 2011, o 16:27
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Puck i Trójmiasto
- Pomógł: 201 razy
Kule w urnie oraz kostki do gry
5. Trzeba sprawdzić warunek \(\displaystyle{ P(A \cap B ) = P(A) \cdot P(B)}\).
\(\displaystyle{ A \cap B}\) jest zbiorem pustym więc \(\displaystyle{ P(A \cap B ) = 0}\).
Z drugiej strony od razu widać, że \(\displaystyle{ P(A) \neq 0, P(B) \neq 0}\).
\(\displaystyle{ A \cap B}\) jest zbiorem pustym więc \(\displaystyle{ P(A \cap B ) = 0}\).
Z drugiej strony od razu widać, że \(\displaystyle{ P(A) \neq 0, P(B) \neq 0}\).