Z kompletu 28 kości do gry w domino wylosowano dwie kości (bez zwracania) Obliczyć prawdopodobieństwo tego, że kości pasują do siebie tzn. na jednym z pól obu kości występuje ta sama liczba oczek.
Odpowiedź do tego zadania to
\(\displaystyle{ \frac{7}{18}}\)
Dzięki z góry za łopatologiczne rozwiązanie;-)
Domino - oblicz prawdopodobieństwo
- raidmaster
- Użytkownik
- Posty: 66
- Rejestracja: 20 lis 2006, o 18:48
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: PK
- Podziękował: 37 razy
- Pomógł: 1 raz
Domino - oblicz prawdopodobieństwo
Zaczynami od Omegi - losujesz 2 kości z 28-elementowego zestawu - mamy do czynienia z kombinacjami 2-elementowymi ze zbioru 28-elementowego.
\(\displaystyle{ \overline{\overline{\Omega}}=C_{28}^{2}={28\choose 2}=378}\)
Zdarzenie \(\displaystyle{ |A|}\) - wylosowanie 2 pasujących do siebie kości.
Podziel sobie Domino na zbiory, w których będą pasujące do siebie połówki. Takich pasujących do siebie połówek w każdym ze zbiorów jest 7. Szansa na to, że wylosujesz 2 z nich jest kombinacją 2-elementową ze zbioru 7-elementowego, przy czym rozpatrujesz 7 takich przypadków (bo jest 7 symboli (od 0 do 6 kropek)
\(\displaystyle{ |A|=C_{7}^{2}*7={7\choose 2}*7=147}\)
Obliczasz \(\displaystyle{ P(A)}\):
\(\displaystyle{ P(A)=\frac{147}{378}=\frac{7}{18}.}\)
\(\displaystyle{ \overline{\overline{\Omega}}=C_{28}^{2}={28\choose 2}=378}\)
Zdarzenie \(\displaystyle{ |A|}\) - wylosowanie 2 pasujących do siebie kości.
Podziel sobie Domino na zbiory, w których będą pasujące do siebie połówki. Takich pasujących do siebie połówek w każdym ze zbiorów jest 7. Szansa na to, że wylosujesz 2 z nich jest kombinacją 2-elementową ze zbioru 7-elementowego, przy czym rozpatrujesz 7 takich przypadków (bo jest 7 symboli (od 0 do 6 kropek)
\(\displaystyle{ |A|=C_{7}^{2}*7={7\choose 2}*7=147}\)
Obliczasz \(\displaystyle{ P(A)}\):
\(\displaystyle{ P(A)=\frac{147}{378}=\frac{7}{18}.}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 220
- Rejestracja: 10 wrz 2005, o 12:20
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Płock/Kraków
- Podziękował: 23 razy
- Pomógł: 10 razy
Domino - oblicz prawdopodobieństwo
Tego zdania kompletnie nie rozumiem. Wiem że moge mieć od 0 do 6 kropek na połówce. EE ale jakieś zbiory? I czemu 7 ? ehh:)[/quote]Podziel sobie Domino na zbiory, w których będą pasujące do siebie połówki. Takich pasujących do siebie połówek w każdym ze zbiorów jest 7.
- raidmaster
- Użytkownik
- Posty: 66
- Rejestracja: 20 lis 2006, o 18:48
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: PK
- Podziękował: 37 razy
- Pomógł: 1 raz
Domino - oblicz prawdopodobieństwo
Między jedną kostką domina z przykładowo 4 kropkami na jednej połówce (np. 0 na drugiej) jest możliwe 6 połączeń z innymi kostkami na których są również 4 kropki (a na drugiej połówce tych kostek są: 1,2,3,4,5,6). Tak więc kostek w takim zbiorze, które można ze sobą łączyć jest 7. I tak masz dla każdej ilości kropek. A że może być od 0 do 6 kropek, jest 7 takich zbiorów.