dwie damy w talii kart - prawdopodobieństwo

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
black_91
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 65
Rejestracja: 4 lut 2011, o 17:57
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: wrocław
Podziękował: 8 razy
Pomógł: 4 razy

dwie damy w talii kart - prawdopodobieństwo

Post autor: black_91 »

Oblicz prawd tego, że w losowym uporządkowaniu w szerreg talii 52 kart żadne dwie damy nie znajdą się obok siebie.

wiem, że moc 'omega' = 52! ale co dalej ?
mat_61
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4618
Rejestracja: 8 lis 2009, o 10:22
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Racibórz
Pomógł: 866 razy

dwie damy w talii kart - prawdopodobieństwo

Post autor: mat_61 »

Wskazówka:

Rozmieść 48 kart (bez dam) w szeregu. Wybierz 4 miejsca pomiędzy nimi (spośród 49) i rozmieść w tych miejscach 4 damy.

LUB:

Rozmieść 48 kart (bez dam) w szeregu. Rozmieść damy w dowolny sposób na 49 dostępnych miejscach (wariacje bez powtórzeń).
black_91
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 65
Rejestracja: 4 lut 2011, o 17:57
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: wrocław
Podziękował: 8 razy
Pomógł: 4 razy

dwie damy w talii kart - prawdopodobieństwo

Post autor: black_91 »

a dlaczego spośród 49 ?
mat_61
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4618
Rejestracja: 8 lis 2009, o 10:22
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Racibórz
Pomógł: 866 razy

dwie damy w talii kart - prawdopodobieństwo

Post autor: mat_61 »

Bo jak rozłożymy 48 kart (bez dam) to mamy 49 miejsc w których możemy umieścić damy (na początku, na końcu i 47 miejsc pomiędzy rozłożonymi kartami)
black_91
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 65
Rejestracja: 4 lut 2011, o 17:57
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: wrocław
Podziękował: 8 razy
Pomógł: 4 razy

dwie damy w talii kart - prawdopodobieństwo

Post autor: black_91 »

no tak to rozumiem juz. Ale mimo wszystko nie wiem jak dalej zrobić...
mat_61
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4618
Rejestracja: 8 lis 2009, o 10:22
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Racibórz
Pomógł: 866 razy

dwie damy w talii kart - prawdopodobieństwo

Post autor: mat_61 »

Wypisując ilość możliwości dla każdego z wyborów (tak jak Ci napisałem) i mnożąc je (zasada iloczynowa).

Dla przypomnienia:

- Rozmieść 48 kart (bez dam) w szeregu: ile jest możliwości?
- Rozmieść damy w dowolny sposób na 49 dostępnych miejscach (wariacje bez powtórzeń): ile jest możliwości?
black_91
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 65
Rejestracja: 4 lut 2011, o 17:57
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: wrocław
Podziękował: 8 razy
Pomógł: 4 razy

dwie damy w talii kart - prawdopodobieństwo

Post autor: black_91 »

\(\displaystyle{ 48! \cdot \frac{49!}{45!}}\) ?
Awatar użytkownika
Frey
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3299
Rejestracja: 11 paź 2008, o 18:09
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Skierniewice
Podziękował: 48 razy
Pomógł: 243 razy

dwie damy w talii kart - prawdopodobieństwo

Post autor: Frey »

tak

PS: Czemu wszyscy dają to zadanie na forum? Już 3 identyczne zadanie w przeciągu hmm paru dni.
black_91
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 65
Rejestracja: 4 lut 2011, o 17:57
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: wrocław
Podziękował: 8 razy
Pomógł: 4 razy

dwie damy w talii kart - prawdopodobieństwo

Post autor: black_91 »

ja mam jutro egzamin z prawdopodobieństwa i dlatego a nie widziałem, że ktoś już je wrzucił więc przepraszam jak coś -- 9 lut 2011, o 22:47 --A czy tak samo będzie gdy zamiast dwóch dam bedą 2 trefle? Trefli jest 13 więc:

\(\displaystyle{ 39! \cdot \frac{40!}{36!}}\) ?
ODPOWIEDZ