Prawdopodobieństwo z nierównością.

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
Aerosmith

Prawdopodobieństwo z nierównością.

Post autor: Aerosmith »

Ze zbioru \(\displaystyle{ \{x \in Z:|x|=k+1, k=0,1...,49\}}\) losujemy ze zwracaniem 2 liczby a i b. Prawdopodobieństwo zdarzenia, że wylosowane liczby spełniają nierówność
\(\displaystyle{ \frac{a}{a^{4} +b ^{2} } + \frac{b}{a ^{2}+b ^{4} } \ge \frac{1}{ab}}\)
jest?
Ostatnio zmieniony 11 lut 2011, o 07:53 przez Nakahed90, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
ODPOWIEDZ