prawopodobieńtwo sumy 3 zdarzeń

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
black_91
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 65
Rejestracja: 4 lut 2011, o 17:57
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: wrocław
Podziękował: 8 razy
Pomógł: 4 razy

prawopodobieńtwo sumy 3 zdarzeń

Post autor: black_91 »

jak udowodnić poniższy wzór ?

\(\displaystyle{ P(A \cup B \cup C) = P(A)+P(B)+P(C)-P(A \cap B)-P(A \cap C)-P(B \cap C)+P(A \cap B \cap C)}\)
MakCis
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1023
Rejestracja: 10 lut 2008, o 15:45
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 72 razy
Pomógł: 15 razy

prawopodobieńtwo sumy 3 zdarzeń

Post autor: MakCis »

\(\displaystyle{ P(A \cup B \cup C) = P(A \cup (B \cup C)) = P(A)+ P(B \cup C) - P(A \cap (B \cup C))=...}\)
ODPOWIEDZ