spr z historii

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
black_91
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 65
Rejestracja: 4 lut 2011, o 17:57
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: wrocław
Podziękował: 8 razy
Pomógł: 4 razy

spr z historii

Post autor: black_91 »

Na teście z historii uczeń ma dopasować 12 dat do 12 wydarzeń, przy czym 6 dopasowuje świadomie i bezbłędnie, resztę przypadkowo. Oblicz prawdpodobieństwo, że trafnie dopasuje co najmniej 10 dat.

mam rozwiązanie tego:


\(\displaystyle{ P(A) = \frac{1+6 \cdot 5+4 \cdot 3}{6!}}\)

ale kompletnie nie wiem skąd to wszystko się wzięło pomóżcie
Awatar użytkownika
Frey
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3299
Rejestracja: 11 paź 2008, o 18:09
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Skierniewice
Podziękował: 48 razy
Pomógł: 243 razy

spr z historii

Post autor: Frey »

Szczerze powiedziawszy ja też nie do końca rozumiem te liczby na górze.
Mianownik jest łatwy, bo to ilość możliwości ogółem. Ale zakradając że nie ma ciągów niepełnych (tzn. mniej niż 2 elementowych) to ja licznika nie rozumiem. mamy tak naprawdę 2 sytuacje, albo zdobywamy 12 punktów albo 10 (11 nie zdobędziemy nigdy, bo skoro jedną odpowiedź zaznaczymy źle, to innej opcji zabierzmy możliwość dobrej odpowiedzi, chyba że np. każdemu wydarzeniu można zaproponować ta samą datę, ale wtedy takich możliwości będzie więcej)
Teraz trzeba się zastanowić ile jest takich opcji, że mamy dwa błędy i cztery dobre odpowiedzi co nas zadowala. I czy to po prostu nie będzie kombinacja 2 elementów z 6 ?
black_91
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 65
Rejestracja: 4 lut 2011, o 17:57
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: wrocław
Podziękował: 8 razy
Pomógł: 4 razy

spr z historii

Post autor: black_91 »

\(\displaystyle{ \frac{ {6 \choose 2} }{6!}}\) to juz trochę lepiej wygląda. dzieki
Awatar użytkownika
Frey
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3299
Rejestracja: 11 paź 2008, o 18:09
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Skierniewice
Podziękował: 48 razy
Pomógł: 243 razy

spr z historii

Post autor: Frey »

Ja tym tak od razu "pomógł" nie dawał, bo kij wie czy ja cokolwiek z sensem napisałem. A jesli nawet, to tam w liczniku jeszcze +1 powinno być.
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 9833
Rejestracja: 18 gru 2007, o 03:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 90 razy
Pomógł: 2632 razy

spr z historii

Post autor: »

Potwierdzam, prawidłowa odpowiedź to \(\displaystyle{ \frac{1+ {6 \choose 2}}{6!}}\). Albo wszystko dobrze, albo tylko dwa źle, tzn. odwrotnie niż powinno być (i wybieramy które dwa).

Q.
ODPOWIEDZ