Mam takie zadanko z prawdopodobieństwa poziom liceum. Koleżanka mnie poprosiła żebym zrobił, a ja nie mam nawet chwili żeby na tym pomyśleć, znaleźć wzroki itp. Jak ktoś ma ochotę to niech pomoże
badania przeprowadzono w pewnej szkole wykazały ze:
-20% uczniów czyta czasopisma motoryzacyjne
-30% ucz. czyta czasopisma kobiece
-40% ucz. czyta czasopisma młodzieżowe
- 13% ucz. czyta czasopisma motoryzacyjne i młodziezowe
-5%ucz. czyta czasopisma motoryzacyjne i kobiece
-10% ucz czyta czasopisma kobiece i młodzieżowe
-5% uczniów czyta wszystkie trzy rodzaje czasopisma
oblicz prawdopodobieństwo tego , ze losowo wybrany uczeń
a) czyta czasopisma kobiece, jeśli wiadomo ze nie czyta czasopism motoryzacyjny
b) nie czyta czasopism kobiecych, jeśli wiadomo, że czyta przynajmniej dwa rodzaje czasopism
czasopisam jakie czyta losowo wybrany uczeń
- Sybila_Vane
- Użytkownik
- Posty: 19
- Rejestracja: 24 lis 2006, o 18:49
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Zabrze
- Pomógł: 4 razy
czasopisam jakie czyta losowo wybrany uczeń
hej ho spróbuję się zabrac za to zadanko:
oznaczyłam sobie zdarzenia tak : moc omegi = x (całkowita liczba uczniów która potem i tak się skróci)
moce zdarzeń ;
A=0,2x - uczniowie, którzy czytają prase motoryzacyjną
B=0,4x - uczniowie którzy czytają prasę młodzieżową
C=0,3 x - uczniowie którzy czytają prasę kobiecą
Ai B= 0,13x
AiC =0,05x
CiB =0,1x
AiBiC = 0,05x
i w podpunckie a) mamy wyliczyc chyba następujące prawdopodobieństwo:
P(B u C) P(A) = ?
P(BuC)= P(B)+P(C) - P(BiC) = 0,4 +0,3 -0,1 = 0,6
P(A) = 0,2
P(BuC)P(A) =0,6-0,2=0,4
a w przykładzie b) musimy wyliczyc prawdopodobieństwo zdarzenia
P(AiB) P(AiBiC) = 0,13- 0,05 = 0,08
mam nadzieję że jest dobrze Pozdrawiam !
oznaczyłam sobie zdarzenia tak : moc omegi = x (całkowita liczba uczniów która potem i tak się skróci)
moce zdarzeń ;
A=0,2x - uczniowie, którzy czytają prase motoryzacyjną
B=0,4x - uczniowie którzy czytają prasę młodzieżową
C=0,3 x - uczniowie którzy czytają prasę kobiecą
Ai B= 0,13x
AiC =0,05x
CiB =0,1x
AiBiC = 0,05x
i w podpunckie a) mamy wyliczyc chyba następujące prawdopodobieństwo:
P(B u C) P(A) = ?
P(BuC)= P(B)+P(C) - P(BiC) = 0,4 +0,3 -0,1 = 0,6
P(A) = 0,2
P(BuC)P(A) =0,6-0,2=0,4
a w przykładzie b) musimy wyliczyc prawdopodobieństwo zdarzenia
P(AiB) P(AiBiC) = 0,13- 0,05 = 0,08
mam nadzieję że jest dobrze Pozdrawiam !