batony - oblicz prawdopodobieństo

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
wodocha
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 11
Rejestracja: 12 gru 2006, o 18:38
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: mława
Podziękował: 12 razy

batony - oblicz prawdopodobieństo

Post autor: wodocha »

z szuflady w której znajduja sie 2 batony marsowe,3 słoneczne,i 5 nieziemskich,mama na chybił trafił wyciaga 3 razy po 1 batonie i obdziela nimi po kolei basie kasie i anię.jakie jest prawdopodobieństwo tego,ze kazde dziecko otrzyma baton innego rodzaju?
Ostatnio zmieniony 12 gru 2006, o 19:07 przez wodocha, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
doliva
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 156
Rejestracja: 19 kwie 2006, o 19:13
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Biała Podlaska
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 33 razy

batony - oblicz prawdopodobieństo

Post autor: doliva »

\(\displaystyle{ P(A) = \frac{C_{2}^{1} C_{3}^{1} C_{5}^{1} }{C_{10}^{3} } =\frac{2 3 5}{120} = \frac{1}{4}}\)
Awatar użytkownika
d(-_-)b
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 210
Rejestracja: 26 lis 2006, o 12:24
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Płock
Pomógł: 98 razy

batony - oblicz prawdopodobieństo

Post autor: d(-_-)b »

\(\displaystyle{ \overline{\overline\Omega}=V\limits_{10}^{3}=720}\)

\(\displaystyle{ \overline{\overline{A}}=3!*2*3*5=6*30=180}\)

\(\displaystyle{ P(A)=\frac{180}{720}=\frac{1}{4}}\)
ODPOWIEDZ