żakiet i spódnica w jednym kolorze
żakiet i spódnica w jednym kolorze
Mamy 3 żakiety: biały, zielony i granatowy oraz 4 spódnice: czarna, biała, granatowa i szara. Oblicz prawdopodobieństwo zdarzenia, że wybierając losowo jeden żakiet i jedną spódnicę skompletujemy strój w jednym kolorze
-
- Użytkownik
- Posty: 4672
- Rejestracja: 17 maja 2009, o 13:40
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 124 razy
- Pomógł: 978 razy
żakiet i spódnica w jednym kolorze
Wszystkich możliwości jest \(\displaystyle{ 3 \cdot 4=12}\).
A żeby strój był w jednym kolorze, są tylko 2 możliwości - biały żakiet + biała spódnica albo granatowy żakiet + granatowa spódnica.
No to \(\displaystyle{ P(A)= \frac{1}{6}}\).
A żeby strój był w jednym kolorze, są tylko 2 możliwości - biały żakiet + biała spódnica albo granatowy żakiet + granatowa spódnica.
No to \(\displaystyle{ P(A)= \frac{1}{6}}\).