Witam serdecznie, mam problem z dwoma zadankami, jeśli możecie pomóc to bardzo proszę i z góry dziękuję
1. Spośród 100 absolwentów, 96 przystąpiło do zdawania egzaminów na uczelnie. Przyjęto 72 zdających. Zakładając, że spotkanie każdego absolwenta jest tak samo prawdopodobne, wyznacz prawdopodobieństwo, że spotkany przypadkowo absolwent jest studentem.
2. Aby dotrzeć do celu, samolot musi przelecieć najpierw nad obiektem A, a następnie nad obiektem B. Prawdopodobieństwo, że samolot zostanie zestrzelony nad obiektem A wynosi 0,7 , a nad B - 0,5 . Z jakim prawdopodobieństwem samolot ten nie dotrze do celu?
Studenci i samolot
-
- Użytkownik
- Posty: 7918
- Rejestracja: 18 mar 2009, o 16:24
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 30 razy
- Pomógł: 1671 razy
Studenci i samolot
Zad1.
S - spotkany przypadkowo absolwent jest studentem
Z - spotkany przypadkowo absolwent zdawał egzamin
\(\displaystyle{ P(S\backslash Z) = \frac{P(S \cap Z)}{P(Z)} = \frac{0.72}{0.96}= 0.75}\)
Zad.2
Z - zamolot zostanie zastrzelony
\(\displaystyle{ P(Z) = P(A)(1- P(B)) + P(B)(1- P(A)) = 0.7\cdot 0.3 + 0.5\cdot 0.5 = 0.46}\)
S - spotkany przypadkowo absolwent jest studentem
Z - spotkany przypadkowo absolwent zdawał egzamin
\(\displaystyle{ P(S\backslash Z) = \frac{P(S \cap Z)}{P(Z)} = \frac{0.72}{0.96}= 0.75}\)
Zad.2
Z - zamolot zostanie zastrzelony
\(\displaystyle{ P(Z) = P(A)(1- P(B)) + P(B)(1- P(A)) = 0.7\cdot 0.3 + 0.5\cdot 0.5 = 0.46}\)