Prawdopodobieństwo monety

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
Krooge
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 36
Rejestracja: 22 paź 2006, o 13:20
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Krakow
Podziękował: 8 razy

Prawdopodobieństwo monety

Post autor: Krooge »

W urnie znajdują się 2 monety: symetryczna i niesymetryczna z prawd.
wyrzucenia orła równym 1/3. Losowo wyciągnięto i rzucono 1 monętę. Wypadł
orzeł. Znajdz prawd. że rzucono monetą symetryczną.
Mam pytanie czy to z tego wzoru?


orzeł monetą symetryczna \(\displaystyle{ P(A)= \frac{1}{4}}\)
orzeł monetą symetryczna\(\displaystyle{ P(B)= \frac{1}{6}}\)

\(\displaystyle{ \frac{1}{4}+ \frac{1}{6}= \frac{10}{24}}\)prawdopodobienstwo że wypadnie orzeł.
tylko nie wiem co zrobić dalej
mat_61
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4618
Rejestracja: 8 lis 2009, o 10:22
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Racibórz
Pomógł: 866 razy

Prawdopodobieństwo monety

Post autor: mat_61 »

Nie bardzo. Co oznaczają u Ciebie te p-stwa?

Wskazówka:

Skorzystaj z p-stwa całkowitego i wzoru Bayes'a.
ODPOWIEDZ