Losowanie tematów

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
Awatar użytkownika
rafaluk
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 497
Rejestracja: 26 wrz 2007, o 14:41
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: x=213; y=33; z=79;
Podziękował: 114 razy
Pomógł: 10 razy

Losowanie tematów

Post autor: rafaluk »

Zestaw tematów egzaminacyjnych składa się z 15 tematów z algebry, 15 z geometrii i n tematów z rachunku prawdopodobieństwa. Z zestawu usunięto jeden temat, a następnie wylosowano z pozostałych jeden temat. Oblicz n, jeśli wiadomo, że prawdopodobieństwo wylosowania tematu z rachunku prawdopodobieństwa wynosi \(\displaystyle{ \frac{1}{4}}\).

Widziałem już to zadanie na forum, jednak rozwiązanie jest dla mnie niejasne. Mam swoją koncepcję, w której rozpatruję dwa przypadki:

a) usuwamy jeden temat z rachunku, więc mamy 30+(n-1)=29+n tematów i prawdopodobieństwo wylosowania rachunku jest: \(\displaystyle{ \frac{n}{29+n}}\)
b) usuwamy jeden temat z algebry lub geometrii, więc mamy (30-1)+n=29+n tematów i prawdopodobieństwo wylosowania rachunku jest: \(\displaystyle{ \frac{n-1}{29+n}}\)

Teraz łączymy dwa przypadki i porównujemy do danego w poleceniu prawdopodobieństwa:

\(\displaystyle{ \frac{1}{4}=\frac{n}{29+n}+\frac{n-1}{29+n} \\ \\ \frac{1}{4}=\frac{(n-1)+n}{29+n} \\ \\ 4\cdot (2n-1)=29+n \\ \\ 8n-4=29+n \\ \\ 7n=33}\)

No i nie wychodzi :/
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23496
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3264 razy

Losowanie tematów

Post autor: piasek101 »

Z całkowitego - brak u Ciebie prawdopodobięństw usuwania tego jednego.
ODPOWIEDZ