Zadanie z prawdopodobieństwa
- eerroorr
- Użytkownik
- Posty: 366
- Rejestracja: 8 kwie 2006, o 09:28
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 58 razy
- Pomógł: 10 razy
Zadanie z prawdopodobieństwa
W grupie przedszkolnej jest 32 dzieci, w tym 20 dziewcząt. Na ile sposobów można wybrać 6 osobowy podzbiór, aby było tyle samo dziewcząt co chłopaków. Na ile sposobów można ustawić dzieci w jeden szereg, aby najpierw stały dziewczęta jedna za drugą, a potem chłopcy ?
- d(-_-)b
- Użytkownik
- Posty: 210
- Rejestracja: 26 lis 2006, o 12:24
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Płock
- Pomógł: 98 razy
Zadanie z prawdopodobieństwa
I część zadania
\(\displaystyle{ {20\choose 3}{12\choose 3}=1140*220=250800}\)
II część zadania
\(\displaystyle{ 20!*12!=1165363954559823642624000000}\)
\(\displaystyle{ {20\choose 3}{12\choose 3}=1140*220=250800}\)
II część zadania
\(\displaystyle{ 20!*12!=1165363954559823642624000000}\)