1) Rzucamy dwiema kostkami do gry.Jakie jest prawdopodobienstwo ze suma oczek na obu kostkach wyniesie11?
2) Sposrod liczb 1,2...,99,100 wybieramy losowo jedna. jakie jest prawdopodobienstwo ,ze wybrana liczba bedzie nieparzysta?
3) Ze zdania;ALA MA ASA wybieramy jedna. Jakie jest prawdopodobienstwo ze wybierzemy samogloske?
4) Jakie jest prawdopodobienstwo ze wybierajac calkowicie przypadkowo z tego zdania jedno slowo ,otrzymasz rzeczownik?
5) Rzucamy trzy razy moneta . Jakie jest prawdopodobienstwo ,ze wypadna trzy orzelki?
6) Rzucamy dwa razy kostka do gry. Jakie jest prawdopodobienstwo ze co najmniej raz wypadnie szostka?
7) Rzucamy dwa razy moneta.Jakie jest prawdopodobienstwo ze wypadnie orzel i reszka?
8) Sposrod czterech asow losujemy dwa.Jakie jest prawdopodobienstwo ze obydwa asy beda tego samego koloru?
9) Rzucamy trzy razy moneta.Jakie jest prawdopodobienstwo ze za kazdym razem wypadnie to samo?
10) W urnie sa trzy kule czarne i 2 biale .Wyciagamy dwie.
a)Jakie jest prawdopodobienstwo ze obie beda biale?
b)ze wylosujemy kule roznokolorowe?
ZADANIA Z RACHUNKU PODOBIENSTWA
- doliva
- Użytkownik
- Posty: 156
- Rejestracja: 19 kwie 2006, o 19:13
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Biała Podlaska
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 33 razy
ZADANIA Z RACHUNKU PODOBIENSTWA
1) Wszystkich możliwych wyników jest 36, a suma oczek wynosi 11 tylko w przypadku gdy wyrzucimy (5,6) lub (6,5)
Zatem: \(\displaystyle{ P(A)= \frac{2}{36} =\frac{1}{18}}\)
2) \(\displaystyle{ P(A)= \frac{1}{2}}\)
3) Wszystkich liter mamy 8, samogłosek jest 5, zatem: \(\displaystyle{ P(A)= \frac{5}{8}}\)
4) \(\displaystyle{ P(A)= \frac{2}{3}}\)
5) \(\displaystyle{ P(A)= \frac{1}{8}}\)
Zatem: \(\displaystyle{ P(A)= \frac{2}{36} =\frac{1}{18}}\)
2) \(\displaystyle{ P(A)= \frac{1}{2}}\)
3) Wszystkich liter mamy 8, samogłosek jest 5, zatem: \(\displaystyle{ P(A)= \frac{5}{8}}\)
4) \(\displaystyle{ P(A)= \frac{2}{3}}\)
5) \(\displaystyle{ P(A)= \frac{1}{8}}\)