zmienna losowa

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
malyna
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5
Rejestracja: 5 lut 2011, o 14:49
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: szczecin
Podziękował: 1 raz

zmienna losowa

Post autor: malyna »

jakby ktoś mógł mi wytłumaczyć jak obliczyć tego x... :

zmienna losowa X przyjmuje wartości z odpowiednimi prawdopodobieństwami:
xi: −2 −1 0 3
pi: 14 18 12 x

Znajdź prawdopodobieństwo, że zmienna losowa X przyjmuje wartości większe od 1
Awatar użytkownika
Pinki1983
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 43
Rejestracja: 6 gru 2009, o 16:20
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Pomógł: 8 razy

zmienna losowa

Post autor: Pinki1983 »

Z własności prawdopodobieństwa mamy, że \(\displaystyle{ x= \frac{1}{8}}\), bo \(\displaystyle{ P(X)=1}\), czyli \(\displaystyle{ 1= \frac{1}{4} + \frac{1}{8} + \frac{1}{2} + x}\)

Koniec
malyna
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5
Rejestracja: 5 lut 2011, o 14:49
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: szczecin
Podziękował: 1 raz

zmienna losowa

Post autor: malyna »

glupio mi się przyznac ale nie rozumiem...-- 5 lut 2011, o 16:12 --dobra juz rozumiem, trzeba ułamki dodać <zawstydzony>


dzięki !!
Awatar użytkownika
Pinki1983
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 43
Rejestracja: 6 gru 2009, o 16:20
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Pomógł: 8 razy

zmienna losowa

Post autor: Pinki1983 »

Nie ma za co.
Pozdrawiam
ODPOWIEDZ