z prawdopodobienstwem: karty, kolory

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
Awatar użytkownika
eerroorr
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 366
Rejestracja: 8 kwie 2006, o 09:28
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 58 razy
Pomógł: 10 razy

z prawdopodobienstwem: karty, kolory

Post autor: eerroorr »

Mam problem z takimi dwoma zadaniami:
1. Z talii 52 kart wylosowano dwie. Oblicz prawdopodobieństwo, że pierwszą z wyciągniętych kart jest karo, jeżeli wiadomo, że drugą wyciągniętą kartą jest trefl.
Obliczyłem \(\displaystyle{ P(B)=\frac{1}{104}}\) ale nie wiem jak obliczyć \(\displaystyle{ P(A\cap B)}\)
2. Czterokrotnie wybieramy losowo próbkę 1 z 10 kolorów, a następnie automat miesza próbki. Oblicz prawdopodobieństwo, że automat zmieszał próbki 4 różnych kolorów.
Ostatnio zmieniony 13 gru 2006, o 13:53 przez eerroorr, łącznie zmieniany 3 razy.
Awatar użytkownika
Sybila_Vane
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 19
Rejestracja: 24 lis 2006, o 18:49
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Zabrze
Pomógł: 4 razy

z prawdopodobienstwem: karty, kolory

Post autor: Sybila_Vane »

wydaje mi się że musisz obliczyc P(AiB) jako kombinację C(1 z 16 karo)* C(1z 16 trefli ) czyli = 16* 16 = 256


i P(AiB) = 256/1326= 128/663
ODPOWIEDZ