Rzut monetą
Rzut monetą
Gra polega na rzucaniu monetą aż do osiągnięcia 2 kolejnych reszek przy czym maksymalna liczba rzutów wynosi 8 Jakie jest prawdopodobieństwo wykonania 8 rzutów?
Rzut monetą
To co napisałeś jest prawdopodobieństwem wypadnięcia na przykład 8 orłów, więc to chyba nie będzie tak
-
- Użytkownik
- Posty: 89
- Rejestracja: 29 sty 2011, o 01:31
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 4 razy
Rzut monetą
To jest prawdopodobieństwo wypadnięcia zarówno ośmiu orłów jak i 6 orłów i 2 reszek. Przy czym rzuty kończą się gdy wypadnie reszka 2 razy na końcu.
\(\displaystyle{ \left( O,O,O,O,O,O,R,R\right)}\).
P-stwo wypadnięcia zarówno reszki jak i orła to \(\displaystyle{ \frac{1}{2}}\).
\(\displaystyle{ \left( O,O,O,O,O,O,R,R\right)}\).
P-stwo wypadnięcia zarówno reszki jak i orła to \(\displaystyle{ \frac{1}{2}}\).
Rzut monetą
Tak, masz rację zatem prawdopodobieństwo będzie równe \(\displaystyle{ \frac{1}{256} \cdot n}\) gdzie n jest liczbą sposobów za pomocą których uzyskamy 8 rzutów. I tu pojawia się pytanie jak sprytnie to n wyliczyć, bo te przypadki co podałeś nie są wszystkimi
-
- Użytkownik
- Posty: 89
- Rejestracja: 29 sty 2011, o 01:31
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 4 razy
Rzut monetą
Ja bym zastosował tu wzór włączeń i wyłączeń. Masz policzyc prawdopodobieństwo wypadnięcia wszystkich rzutów, więc policz zdarzenie przeciwne że nie będzie rzutu 3 lub... lub 8 ze wzoru włączeń i wyłączeń a na końcu odejmij od jedynki. Dwa pierwsze zawsze muszą być.
Chociaż nie wiem czy to jest dobry pomysł. Wydaje mi się, że to co napisałem powyżej jest już wynikiem.
Chociaż nie wiem czy to jest dobry pomysł. Wydaje mi się, że to co napisałem powyżej jest już wynikiem.
Rzut monetą
Wyliczyłem ale nie wiem czy dobrze. Może ktoś podać prawidłową odpowiedź?
Mi wyszło \(\displaystyle{ \frac{17}{64}}\)
Mi wyszło \(\displaystyle{ \frac{17}{64}}\)