Znaleźć splot

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
kldz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6
Rejestracja: 31 sty 2011, o 19:56
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Łódź

Znaleźć splot

Post autor: kldz »

Proszę o pomoc w zadaniu:
Mamy niezależne zmienne losowe \(\displaystyle{ X i Y}\) o rozkładzie \(\displaystyle{ f(x)=}\)\(\displaystyle{ \begin{cases} \frac{1}{2}e^x ;x\in[0,\ln (3)]\\0 ;x\not\in[0,\ln (3)]\end{cases}}\).
Znaleźć \(\displaystyle{ X+Y}\).

Z góry dzięki za pomoc.
Awatar użytkownika
Nakahed90
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 9096
Rejestracja: 11 paź 2008, o 22:29
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łódź
Pomógł: 1871 razy

Znaleźć splot

Post autor: Nakahed90 »

Jaki masz problem w tym zadaniu? Wzór na kompozycję znasz?
kldz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6
Rejestracja: 31 sty 2011, o 19:56
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Łódź

Znaleźć splot

Post autor: kldz »

znam, ale w tym przykładzie nie umiem rozpisać przedziałów, mógłby to ktoś rozpisać po kolei, byłabym bardzo wdzięczna
ODPOWIEDZ