2 zadanka z prawdopodobieństwa

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
felixjeager80
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 9
Rejestracja: 30 sty 2011, o 20:59
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Poznań

2 zadanka z prawdopodobieństwa

Post autor: felixjeager80 »

Witam,
Będę wdzięczny za pomoc przy rozwiązaniu 2 poniższych zadanek:
1) Mamy 9 urn A1 zawierających po 5 białych i 8 czarnych kul oraz 5 urn A2 o zawartości 11 kul
białych i 2 czarnych. Pobrana losowo kula (z losowo wybranej urny) okazała się białą. Nie
zwracając uprzednio wylosowanej kuli, losujemy jeszcze jedną kulę (z tej samej urny).
Obliczyć prawdopodobieństwo, że będzie ona również białą.
2) Czujnik wykrywa pożar z prawdopodobieństwem 80%. Ile niezależnie działających czujników
należy umieścić w hali, by prawdopodobieństwo wykrycia pożaru wynosiło co najmniej 99%?

Z góry serdeczne dzięki za wszelką pomoc:)
Milman
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 89
Rejestracja: 29 sty 2011, o 01:31
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 4 razy

2 zadanka z prawdopodobieństwa

Post autor: Milman »

W pierwszym zadaniu powinieneś najpierw obliczyć prawdopodobieństwo wylosowania dwóch kul białych pod warunkiem, że wylosujemy z pierwszej urny, oraz prawdopodobieństwo tego samego po losowaniu z drugiej urny i skorzystać ze wzoru:
\(\displaystyle{ P(A)=P(H_{1}) \cdot P(A|H_{1})+P(H_{2}) \cdot P(A|H_{2})}\)
felixjeager80
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 9
Rejestracja: 30 sty 2011, o 20:59
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Poznań

2 zadanka z prawdopodobieństwa

Post autor: felixjeager80 »

Ok dzięki za podpowiedź, a jak uwzględnić fakt, że mamy 9 urn jednego i 5 urn drugiego rodzaju?
Milman
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 89
Rejestracja: 29 sty 2011, o 01:31
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 4 razy

2 zadanka z prawdopodobieństwa

Post autor: Milman »

\(\displaystyle{ P(H_{i})}\) to będzie prawdopodobieństwo losowania z urn Ai
\(\displaystyle{ P(A|H_{i})}\) to prawdopodobieństwo wylosowania dwóch kul białych pod warunkiem że losowane są z urny Ai-tej.
Zatem:
\(\displaystyle{ P(H_{1})= \frac{9}{14}
P(H_{2})= \frac{5}{14}}\)
.
felixjeager80
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 9
Rejestracja: 30 sty 2011, o 20:59
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Poznań

2 zadanka z prawdopodobieństwa

Post autor: felixjeager80 »

czyli:

P= 9/14 x 5/13 + 5/14 x 11/13 ???
Milman
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 89
Rejestracja: 29 sty 2011, o 01:31
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 4 razy

2 zadanka z prawdopodobieństwa

Post autor: Milman »

\(\displaystyle{ P(A|H_{1})= \frac{ {5 \choose 2} }{ {13 \choose 2} }}\), gdyż wybieramy dwie kule i obie mają być białe. Analogicznie drugie prawdopodobieństwo.
felixjeager80
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 9
Rejestracja: 30 sty 2011, o 20:59
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Poznań

2 zadanka z prawdopodobieństwa

Post autor: felixjeager80 »

czyli:

\(\displaystyle{ P(A|H_{2})= frac{ {11 choose 2} }{ {13 choose 2} }

i

P(A)= frac{9}{14} x frac{10}{78} + frac{5}{14} x frac{55}{78}\(\displaystyle{ ????}\)}\)
Ostatnio zmieniony 30 sty 2011, o 23:09 przez felixjeager80, łącznie zmieniany 2 razy.
Milman
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 89
Rejestracja: 29 sty 2011, o 01:31
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 4 razy

2 zadanka z prawdopodobieństwa

Post autor: Milman »

Zapomniałeś znaczników \(\displaystyle{ , ale z tego co widzę to tak.}\)
felixjeager80
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 9
Rejestracja: 30 sty 2011, o 20:59
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Poznań

2 zadanka z prawdopodobieństwa

Post autor: felixjeager80 »

P(A) wyszło mi 0,3342...jest mały problem, bo takiej odpowiedzi nie mam w teście:):):)
Milman
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 89
Rejestracja: 29 sty 2011, o 01:31
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 4 razy

2 zadanka z prawdopodobieństwa

Post autor: Milman »

Spróbuj \(\displaystyle{ P(A|H_{1})= \frac{5 \cdot 4}{13 \cdot 12}}\)
Analogicznie z drugim.
felixjeager80
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 9
Rejestracja: 30 sty 2011, o 20:59
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Poznań

2 zadanka z prawdopodobieństwa

Post autor: felixjeager80 »

wyszło dokładnie tyle samo ile powyżej...
Milman
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 89
Rejestracja: 29 sty 2011, o 01:31
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 4 razy

2 zadanka z prawdopodobieństwa

Post autor: Milman »

Hmm... Mnie się wydaje że jest wszystko dobrze.
felixjeager80
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 9
Rejestracja: 30 sty 2011, o 20:59
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Poznań

2 zadanka z prawdopodobieństwa

Post autor: felixjeager80 »

nic...skonsultuję z resztą grupy, może gdzieś zawiodła...matematyka "prosta":)
dzięki za help Milman:)
Milman
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 89
Rejestracja: 29 sty 2011, o 01:31
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 4 razy

2 zadanka z prawdopodobieństwa

Post autor: Milman »

Możliwe Nie ma za co.
ODPOWIEDZ