4 czarne, 6 bialych i 2 zielone, losujemy 3 kule

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
Tama
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 40
Rejestracja: 21 wrz 2004, o 18:24

4 czarne, 6 bialych i 2 zielone, losujemy 3 kule

Post autor: Tama »

W urnie znajdują się: 4 czarne kule, 6 białych kul i 2 zielone kule. Losujemy 3 kule. Oblicz prawdopodobieństwo, że wylosuje się:
1) każdą kulę innego koloru
2) dwie wylosowane kule będą czarne
3) wszystkie kule będą tego samego koloru

Jak to rozwiązać?
Yavien
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 800
Rejestracja: 21 cze 2004, o 22:20
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: W-U

4 czarne, 6 bialych i 2 zielone, losujemy 3 kule

Post autor: Yavien »

  1. Na czym polega doświadczenie? (sama sobie ustal, czy bedzie wazna kolejnosc, czy nie - ale tego ustalenia musisz sie trzymac caly czas) na przyklad, gdy kolejność nie jest ważna, to wybieramy podzbiór 3elem ze zbioru 12elem.
  2. Ile jest zdarzen elementarnych i czy sa rownoprawdopodobne?
    (12 PO 3)=12*11*10/6 = 110*2 = 220
  3. Jakie zdarzenia (patrz punkt 1 - tego samego typu to musi byc) sprzyjaja naszym wydarzeniom
    A - kazda kula innego koloru z mnozenia na drzewku|A|= 4*6*2 = 48
    B- dwie wylosowane kule beda czarne - ja to rozumiem jako "dokladnie dwie" |B| = (4 PO 2)*8 = 6*8 = 48
    C - Wszystkie kule tego samego koloru, czyli moga być:
    C1 - same czarne |C1| = (4 PO 3) = 4
    C2 - same biale |C2| = (6 PO 3) = 20
    |C| = |C1| + |C2|
P(A) = P(B) = 12/55
P(C) = 6/55
ODPOWIEDZ