Witam. Potrzebuje pomocy przy takim zadaniu.
W urnie jest 10 kul w 3 kolorach : 6 zielonych ,1 czarna , 3 czerwone
Losujemy kule ze zwracaniem z tymże wylosowanie czarnej kuli kończy losowanie !!!
A więc losujemy tak długo aż nie wylosujemy czarnej kuli.
Jakie jest prawdopodobieństwo ,że wylosujemy :
a ) 1 zieloną , 0 czerwonych ( później czarna - zakończy losowanie )
b ) 2 zielone , 1 czerwoną ( później czarna - zakończy losowanie )
c) 3 zielone , 1 czerwoną ( później czarna - zakończy losowanie )
Proszę o odpowiedź tutaj lub najlepiej na mejla : oscarlodz@wp.pl
Będę wdzięczny.
Pozdrawiam.
Prawdopodobieńśtwo urny
-
- Użytkownik
- Posty: 1
- Rejestracja: 29 sty 2011, o 13:28
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łódź
-
- Użytkownik
- Posty: 97
- Rejestracja: 29 maja 2010, o 14:46
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 14 razy
Prawdopodobieńśtwo urny
Dla a)
\(\displaystyle{ P(A)=\frac{6}{10}*\frac{7}{10}*\frac{1}{10}=}\)
Dla b)
\(\displaystyle{ P(B)=\frac{6}{10}*\frac{6}{10}*\frac{7}{10}*\frac{1}{10}=}\)
Dla c)
\(\displaystyle{ P(B)=\frac{6}{10}*\frac{6}{10}*\frac{6}{10}*\frac{7}{10}*\frac{1}{10}=}\)
\(\displaystyle{ P(A)=\frac{6}{10}*\frac{7}{10}*\frac{1}{10}=}\)
Dla b)
\(\displaystyle{ P(B)=\frac{6}{10}*\frac{6}{10}*\frac{7}{10}*\frac{1}{10}=}\)
Dla c)
\(\displaystyle{ P(B)=\frac{6}{10}*\frac{6}{10}*\frac{6}{10}*\frac{7}{10}*\frac{1}{10}=}\)
- Frey
- Użytkownik
- Posty: 3299
- Rejestracja: 11 paź 2008, o 18:09
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Skierniewice
- Podziękował: 48 razy
- Pomógł: 243 razy
Prawdopodobieńśtwo urny
Ja bym miał drobne wątpliwości do wyższy rozwiązań.
Np. W przykładzie, pierwszym mamy osiągnąć stan 1 zielona (mamy nie mieć czerwonych) i następnie wylosować czarną. W ten sposób mamy dwa losowania, losujemy zieloną i potem losujemy czarną. Chyba że coś pominąłem.
Poza tym chyba nie ma znaczenia, czy wylosujemy najpierw zieloną, czy czerwoną, czyli np. w opcji 2 można by przyjąć, że na początku można wylosować zieloną i czerwoną.
Np. W przykładzie, pierwszym mamy osiągnąć stan 1 zielona (mamy nie mieć czerwonych) i następnie wylosować czarną. W ten sposób mamy dwa losowania, losujemy zieloną i potem losujemy czarną. Chyba że coś pominąłem.
Poza tym chyba nie ma znaczenia, czy wylosujemy najpierw zieloną, czy czerwoną, czyli np. w opcji 2 można by przyjąć, że na początku można wylosować zieloną i czerwoną.