Sprawdzenie zadania schemat klasyczny

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
myther
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 505
Rejestracja: 3 kwie 2010, o 21:32
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Sanok
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 2 razy

Sprawdzenie zadania schemat klasyczny

Post autor: myther »

Liczby 1,2,...,10 są ustawione w ciąg w sposób losowy. Oblicz prawdopodobieństwo zdarzeń:
a) liczby jeden i dwa w tym ciągu są obok siebie \(\displaystyle{ P(A)= \frac{2!*8!}{10!}= \frac{1}{45}}\)
b)liczba jeden jest przed liczbą pięć \(\displaystyle{ P(A)= \frac{1}{90}}\)

Poprawnie?
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23496
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3264 razy

Sprawdzenie zadania schemat klasyczny

Post autor: piasek101 »

a) ok

b) wg mnie nie.
Których ustawień jest więcej tych gdzie 1 jest przed 5, czy tych gdy 5 jest przed 1 ?
mat_61
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4618
Rejestracja: 8 lis 2009, o 10:22
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Racibórz
Pomógł: 866 razy

Sprawdzenie zadania schemat klasyczny

Post autor: mat_61 »

piasek101 pisze:a) ok
Chyba nie bardzo.
Jeżeli 1 i 2 są obok siebie na \(\displaystyle{ 2!}\) sposobów, to:
- albo traktujemy je jako 1 element i wszystkich ustawień mamy wtedy \(\displaystyle{ 2! \cdot 9!}\)
- albo, jeżeli ustawiamy na \(\displaystyle{ 8!}\) sposobów pozostałe liczby to zestaw \(\displaystyle{ 1 + 2}\) możemy umieścić na 9 różnych miejscach pomiędzy tymi liczbami (lub na zewnątrz nich), czyli wszystkich możliwości jest \(\displaystyle{ 2! \cdot 8! \cdot 9}\)
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23496
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3264 razy

Sprawdzenie zadania schemat klasyczny

Post autor: piasek101 »

Tak , moja pomyłka - źle spojrzałem.
ODPOWIEDZ