Zadania na zaliczenie

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
buryjg
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2
Rejestracja: 27 sty 2011, o 18:17
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: wroclaw
Podziękował: 2 razy

Zadania na zaliczenie

Post autor: buryjg »

Witam serdecznie

Szykuje sie do zaliczenia z matematyki i mam w zagadnieniach takie o to zadanka:

1.) Z urny losujemy kolejno bez zwracania 3 kule. Kul bialych mamy 5, a kul czarnych 6. Okreslic prawdopodobienstwo ze posrod trzech kul dwie beda biale pod warunkiem ze pierwsza wylosowana kula jest biala.

Korzystajac z drzewka wyszlo mi tak ze

P(A) = 5/11*4/10*5/9 + 5/11*6/10*4/9 = 2/9

2.) Rzucamy niesymetryczna szescienna kostka . Dwojka wypada z prawdopodobienstwem 1/4, a szostka z prawdopodobienstwem 1/5. Pozostale liczby maja rowne szanse wypadniecia. Obliczyc prawdopodobienstwo ze wypadnie liczba oczek mniejsza od 5.

Czyli jezeli suma prawdopodobieństw wyrzucenia kolejnych liczb oczek jest równa 1 to
(1-1/4-1/5)/4 = 11/80

Prawdopodobieństwo sumy jest równe sumie prawdopodobieństw, zatem jezeli liczba ma byc mniejsza od 5 to
11/80 + 1/4 + 11/80 + 11/80 = 53/80


Czy moglby mi ktos sprawdzic, ewentualnie wytlumaczyc co jest zle i jak to zrobic?

Dziekuje z gory i pozdrawiam
Awatar użytkownika
pyzol
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4346
Rejestracja: 26 kwie 2010, o 11:39
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Nowa Ruda
Podziękował: 5 razy
Pomógł: 929 razy

Zadania na zaliczenie

Post autor: pyzol »

1. Pierwsza była biała to już jest wiadome. Zostało nam dziesięć kul w tym 4 białe.
mat_61
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4618
Rejestracja: 8 lis 2009, o 10:22
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Racibórz
Pomógł: 866 razy

Zadania na zaliczenie

Post autor: mat_61 »

Po uwzględnieniu uwagi pyzola (pierwsza kula jest już wylosowana)
buryjg pisze:Korzystajac z drzewka wyszlo mi tak ze

P(A) = 5/11*4/10*5/9 + 5/11*6/10*4/9 = 2/9
zwróć też uwagę na to, że kul czarnych było sześć a nie pięć.
buryjg
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2
Rejestracja: 27 sty 2011, o 18:17
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: wroclaw
Podziękował: 2 razy

Zadania na zaliczenie

Post autor: buryjg »

Rzeczywiscie wkradl mi sie blad:p

Zatem:
P(A) = 4/10*6/9 + 6/10*4/9 = 24/90 + 24/90 = 48/90, czy teraz dobrze?

I jak z zadaniem 2?
mat_61
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4618
Rejestracja: 8 lis 2009, o 10:22
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Racibórz
Pomógł: 866 razy

Zadania na zaliczenie

Post autor: mat_61 »

1) OK

2) OK
ODPOWIEDZ