Sprawdzenie wyników zadania schemat klasyczny

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
myther
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 505
Rejestracja: 3 kwie 2010, o 21:32
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Sanok
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 2 razy

Sprawdzenie wyników zadania schemat klasyczny

Post autor: myther »

Z tali pięćdziesięciodwukartowej losujemy 5 kart. Oblicz prawdopodobieństwa:
a)pięciu kierów \(\displaystyle{ P(A)= \frac{13*12*11*10*9}{52*51*50*49*48}}\)

b)dwóch kierów i trzech pików \(\displaystyle{ P(A)= \frac{13*12*13*12*11}{52*51*50*49*48}}\)

c)dwóch kierów \(\displaystyle{ P(A)= \frac{13*12*39*38*37}{52*51*50*49*48}}\)

d)dwóch asów \(\displaystyle{ P(A)= \frac{4*3*48*47*46}{52*51*50*49*48}}\)

e)trzech króli \(\displaystyle{ P(A)= \frac{4*3*2*48*47}{52*51*50*49*48}}\)

f)dwóch asów i trzech króli \(\displaystyle{ P(A)= \frac{4*3*4*3*2}{52*51*50*49*48}}\)

g)co najmniej jednego asa \(\displaystyle{ P(A)= 1- \frac{48*47*46*45*44}{52*51*50*49*48}}\)

Mógłby ktoś mi to sprawdzić? Dziękuję za pomoc:)
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23496
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3264 razy

Sprawdzenie wyników zadania schemat klasyczny

Post autor: piasek101 »

Ciężko się to ogląda.

Wg mnie :
a) ok

b) ok

c) ok

dalej już mi się poplątało.
ODPOWIEDZ