prawdopodobieństwo zdarzenia

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
mudzius
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1
Rejestracja: 23 sty 2011, o 21:30
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: warszawa

prawdopodobieństwo zdarzenia

Post autor: mudzius »

Z pojemnika, w którym znajduje sie 5 kul białych i 3 czarne, losujemy jednoczesnie dwie kule. Oblicz prawdobodobieństwo zdarzeń:
A - otrzymamy dwie kule białe
B - otrzymamy dwie kule różnych kolorów.
silvaran
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1300
Rejestracja: 6 sty 2009, o 20:22
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Skierniewice/Warszawa
Podziękował: 60 razy
Pomógł: 123 razy

prawdopodobieństwo zdarzenia

Post autor: silvaran »

\(\displaystyle{ P(A)= \frac{ {3 \choose 2} }{ {8 \choose 2} }\\ \\}\)

\(\displaystyle{ P(B)= \frac{{5 \choose 1} \cdot {3 \choose 1} }{ {8 \choose 2} }}\)
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23495
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3264 razy

prawdopodobieństwo zdarzenia

Post autor: piasek101 »

A - białe
ODPOWIEDZ