nierwność, wybieramy 2 liczby, prawdp. że to wsp. pkt. nale.
-
- Użytkownik
- Posty: 142
- Rejestracja: 30 lis 2009, o 19:07
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 24 razy
nierwność, wybieramy 2 liczby, prawdp. że to wsp. pkt. nale.
Ze zbioru całkowitych rozwiązań nierówności \(\displaystyle{ \left| \left| 2x-6\right| - 2\right| \le 4}\) wybieramy kolejno dwie liczby. Jakie jest prawdopodobieństwo, że będą to współrzędne punktu należącego do wykresu funkcji \(\displaystyle{ y = 2x - 4}\) Nie mam kompletnie pomysłu na to zadanie, pewnie trzeba zacząć od wyznaczenia przedziału nierówności, zdefiniować dwie kolejne liczby np. n i n+1, tak ? nie mam pojęcia jak to wykonać, bardzo bym prosił o pomoc.
- kristoffwp
- Użytkownik
- Posty: 688
- Rejestracja: 28 gru 2009, o 00:13
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bielsko - Biała
- Podziękował: 20 razy
- Pomógł: 88 razy
nierwność, wybieramy 2 liczby, prawdp. że to wsp. pkt. nale.
Najpierw rozwiąż nierówność i wypisz wszystkie liczby całkowite ją spełniające.
-
- Użytkownik
- Posty: 142
- Rejestracja: 30 lis 2009, o 19:07
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 24 razy
nierwność, wybieramy 2 liczby, prawdp. że to wsp. pkt. nale.
wyjdzie taki przedział ? \(\displaystyle{ < 2, \infty )}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 4618
- Rejestracja: 8 lis 2009, o 10:22
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Racibórz
- Pomógł: 866 razy
nierwność, wybieramy 2 liczby, prawdp. że to wsp. pkt. nale.
Nie jest to taki przedział, a poza tym chodzi tylko o liczby całkowite spełniające tą nierówność.
- kristoffwp
- Użytkownik
- Posty: 688
- Rejestracja: 28 gru 2009, o 00:13
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bielsko - Biała
- Podziękował: 20 razy
- Pomógł: 88 razy
nierwność, wybieramy 2 liczby, prawdp. że to wsp. pkt. nale.
\(\displaystyle{ \left| \left| 2x-6\right| - 2\right| \le 4
\Leftrightarrow \left| 2x-6\right| - 2\le 4 \wedge \left| 2x-6\right| - 2 \ge -4 \Leftrightarrow ....}\)-- 25 sty 2011, o 14:35 --Druga z nierownosci jest zawsze prawdziwa, wystarczy rozwiazac pierwsza i wypisac rozwiazania calkowite.
\Leftrightarrow \left| 2x-6\right| - 2\le 4 \wedge \left| 2x-6\right| - 2 \ge -4 \Leftrightarrow ....}\)-- 25 sty 2011, o 14:35 --Druga z nierownosci jest zawsze prawdziwa, wystarczy rozwiazac pierwsza i wypisac rozwiazania calkowite.