\(\displaystyle{ 1 - [P(x<2) + P(x=2)] = 1- P(x<2)}\)
mam tak zapisane i nie wiem czy to jest dobrze, bo skąd nagle "zniknęło" to P(x=2), czy jest równe zero i dlatego?
wartość dystrybuanty
-
- Użytkownik
- Posty: 97
- Rejestracja: 29 maja 2010, o 14:46
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 14 razy
wartość dystrybuanty
Po pierwsze dystrybuanty. Po drugie jeżeli \(\displaystyle{ X}\) jest zmienną losową ciągłą to \(\displaystyle{ P(X=y)}\), gdzie \(\displaystyle{ y}\) jest dowolną liczbą, jest równe 0.
- lofi
- Użytkownik
- Posty: 197
- Rejestracja: 9 lut 2009, o 22:29
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 5 razy
- Pomógł: 2 razy
wartość dystrybuanty
Jeszcze jedno zadanie związane z dystrybuantą. Mam podany pewien rozkład zmiennej losowej X i polecenie żeby wyznaczyć funkcję prawdopodobieństwa zmiennej losowej Y jeśli Y=2X+3.
Policzyłem więc jakie wartości powinny być w rozkładzie zmiennej losowej Y.
Nie wiem jak policzyć prawdopodobieństwo dla kolejnych Y w rozkładzie.
Policzyłem więc jakie wartości powinny być w rozkładzie zmiennej losowej Y.
Nie wiem jak policzyć prawdopodobieństwo dla kolejnych Y w rozkładzie.
-
- Użytkownik
- Posty: 97
- Rejestracja: 29 maja 2010, o 14:46
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 14 razy
wartość dystrybuanty
\(\displaystyle{ F_{Y}(t)=P(Y<t)=P(2X+3<t)=P(2X<t-3)=P(X<\frac{t-3}{2})=F_{X}(\frac{t-3}{2})}\)
A skoro masz rozkład zmiennej \(\displaystyle{ X}\) to znasz \(\displaystyle{ F_{X}(x)}\).
Wystarczy policzyć \(\displaystyle{ F_{X}(\frac{t-3}{2})}\) bo
\(\displaystyle{ F_{Y}(t)=F_{X}(\frac{t-3}{2})}\).
Pomogłem?
A skoro masz rozkład zmiennej \(\displaystyle{ X}\) to znasz \(\displaystyle{ F_{X}(x)}\).
Wystarczy policzyć \(\displaystyle{ F_{X}(\frac{t-3}{2})}\) bo
\(\displaystyle{ F_{Y}(t)=F_{X}(\frac{t-3}{2})}\).
Pomogłem?