5 pików i 4 asy...

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
nand
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 11
Rejestracja: 6 lis 2006, o 22:10
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Nowy Sącz

5 pików i 4 asy...

Post autor: nand »

Witam!
Oto treść zadania:
Rozdano talię 24 kart między graczy A, B, C, D. Niech X oznacza że gracz A ma dokładnie 5 pików i niech Y oznacza że, gracz B ma cztery asy. Oblicz \(\displaystyle{ P(X), P(Y), P(X \cap Y)}\)
Udało mi sie wymyślić że \(\displaystyle{ P(X)=\frac{(_{5}^{6})*(_{1}^{18})}{(_{6}^{24})}}\)
\(\displaystyle{ P(Y)=\frac{(_{4}^{4})*(_{2}^{20})}{(_{6}^{24})}}\)
Prosze o pomoc co do \(\displaystyle{ P(X \cap Y)}\) thx
Awatar użytkownika
d(-_-)b
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 210
Rejestracja: 26 lis 2006, o 12:24
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Płock
Pomógł: 98 razy

5 pików i 4 asy...

Post autor: d(-_-)b »

\(\displaystyle{ P(X\cap Y)=0}\)

zdarzenie \(\displaystyle{ X\cap Y}\) polegałoby bowiem na tym, że musielibyśmy wylosować 5 pików i 4 asy. dajmy na to wylosowalem 5 pikow wsrod ktorych jest As, to nic nie zmienia bo losujemy teraz jeszcze tylko jedna karte, czyli nigdy nie uzyskamy 4 asów i na odwrót
nand
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 11
Rejestracja: 6 lis 2006, o 22:10
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Nowy Sącz

5 pików i 4 asy...

Post autor: nand »

Napewno prawdopodobieństwo nie będzie zerowe bo realne jest nastepujące zdarzenie: Gracz A wylosował 5pików (9,10, walet, dama i krol)-bez asa. Natomiast drugi wylosowal 4 asy w tym pika. Tylko nie wiem jak to zapisać
ODPOWIEDZ