wytrzymalosc stalowych lin (kg/cm^2) pochodzacych z produkcji masowej jest zmienna losowa o rozkladzie N(1000,250).
a) zbadac poprawnosc modelu
b) jaka jest srednia wytrzymalosc tych lin??
c) ile przecietnie wytrzymalosc wyprodukoanych lin rozni sie od ich wartosci sredniej
czy moze ktos mnei nakierunkowac co doakldnie znacza podzapytania do tego zadania???....a) wogole ne wiem o co chodzi i jak to sparwdzic....b) czy srednia wytrzymalosc to po prostu wartosc oczekiwana??...i c) tez tu nei wiem zabardzo co mam zrobic??
z gory dzieki za pomoc
rozkład normalny
-
- Użytkownik
- Posty: 97
- Rejestracja: 29 maja 2010, o 14:46
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 14 razy
rozkład normalny
1. Zrobić doświadczenie: Wziąć \(\displaystyle{ n}\) lin stalowych i przetestować ich wytrzymałość. Jeśli model jest poprawny to średnia wytrzymałość powinna wyjść Ci około \(\displaystyle{ 1000 kg/cm^{2}}\).
2. Średnia wytrzymałość to wartość oczekiwana czyli \(\displaystyle{ 1000 kg/cm^{2}}\).
3. Różnica to będzie odchylenie standardowe:
Odchylenie standardowe: \(\displaystyle{ \sqrt{250} kg/cm^{2}}\)
Oznacza to, że powinieneś otrzymywać w swoim doświadczeniu wyniki wytrzymałości z przedziału \(\displaystyle{ [1000- \sqrt{250},1000+ \sqrt{250}]kg/cm^{2}}\)
2. Średnia wytrzymałość to wartość oczekiwana czyli \(\displaystyle{ 1000 kg/cm^{2}}\).
3. Różnica to będzie odchylenie standardowe:
Odchylenie standardowe: \(\displaystyle{ \sqrt{250} kg/cm^{2}}\)
Oznacza to, że powinieneś otrzymywać w swoim doświadczeniu wyniki wytrzymałości z przedziału \(\displaystyle{ [1000- \sqrt{250},1000+ \sqrt{250}]kg/cm^{2}}\)
rozkład normalny
wielkie dzieki tylko jeszcze jakby ktos mogl mi wytlumaczyc ten pierwszy podpunkt i to doswiadczenie bo dalej zabardzo tego nie kumam???