Wykaż, że.. (P(A) P(B))
Wykaż, że.. (P(A) P(B))
Wykaż, że jeżeli A,B \(\displaystyle{ \subset \Omega}\) oraz P(A) = \(\displaystyle{ \frac{1}{4}}\) i P(B) = \(\displaystyle{ \frac{1}{3}}\), to \(\displaystyle{ \frac{1}{3} \le P(A \cup B) \le \frac{7}{12}}\) i \(\displaystyle{ P(B-A) \ge \frac{1}{12}}\)
Proszę o pomoc ja napisze to co ja zrobiłam ale nie wydaje mi się aby to było dobrze:
Skorzystałam z wzoru:
\(\displaystyle{ P(A) + P(B) \ge P(A \cup B)}\)
\(\displaystyle{ P(A \cup B) \le \frac{7}{12} \wedge P(A \cup B) \ge \frac{1}{3}}\) ponieważ\(\displaystyle{ P(B)=\frac{1}{3}}\) a suma musi być większa od większego zbioru
I teraz właśnie niewiem jka zrobić \(\displaystyle{ P(B-A)}\) bo nie wydaje mi sie żeby można było to tak po prostu odjąć.
Proszę o pomoc ja napisze to co ja zrobiłam ale nie wydaje mi się aby to było dobrze:
Skorzystałam z wzoru:
\(\displaystyle{ P(A) + P(B) \ge P(A \cup B)}\)
\(\displaystyle{ P(A \cup B) \le \frac{7}{12} \wedge P(A \cup B) \ge \frac{1}{3}}\) ponieważ\(\displaystyle{ P(B)=\frac{1}{3}}\) a suma musi być większa od większego zbioru
I teraz właśnie niewiem jka zrobić \(\displaystyle{ P(B-A)}\) bo nie wydaje mi sie żeby można było to tak po prostu odjąć.
-
- Użytkownik
- Posty: 23496
- Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: piaski
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 3264 razy
Wykaż, że.. (P(A) P(B))
Np \(\displaystyle{ P(B-A)=P(B)-P(A\cap B)}\)
[edit] a pierwsze robiłbym klasycznie \(\displaystyle{ P(A\cup B)=P(A)+P(B)-P(A\cap B)}\)
[edit] a pierwsze robiłbym klasycznie \(\displaystyle{ P(A\cup B)=P(A)+P(B)-P(A\cap B)}\)
Wykaż, że.. (P(A) P(B))
Tylko jak obliczyć \(\displaystyle{ P(A \cap B)}\) ?
A tamto jest dobrze co napisałam ?
A tamto jest dobrze co napisałam ?
Wykaż, że.. (P(A) P(B))
Hm, ale prosiłabym o jakieś wytłumaczenie bo same odpowiedzi mi naprawde nie pomagają za dużo...
-
- Użytkownik
- Posty: 23496
- Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: piaski
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 3264 razy
Wykaż, że.. (P(A) P(B))
To nie odpowiedzi - to podpowiedzi.
Prawdopodobieństwo iloczynu jest równe 0 dla A; B rozłacznych; a 0,25 gdy A zawiera się w B.
Prawdopodobieństwo iloczynu jest równe 0 dla A; B rozłacznych; a 0,25 gdy A zawiera się w B.
Wykaż, że.. (P(A) P(B))
Ale jak to nie jest prawdą?
Dziwne bo to zadanie wzięłam z próbnych testów matyralnych i tam po prostu trzeba to wykazać... więc nie rozumiem...
Dziwne bo to zadanie wzięłam z próbnych testów matyralnych i tam po prostu trzeba to wykazać... więc nie rozumiem...
-
- Użytkownik
- Posty: 23496
- Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: piaski
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 3264 razy
Wykaż, że.. (P(A) P(B))
Wystarczy napisać, że \(\displaystyle{ P(B-A)=1}\) - spełnia podany warunek, a nie jest prawdą (w tym zadaniu).
Prawdopodobna literówka w treści.
Prawdopodobna literówka w treści.