zad 1
Osiem osób wsrod ktorych sa X oraz Y ustawia sie w kolejce do kasy w sposob losowy.Oblicz prawdopodopodobienstwo ze:
a)X i Y stoja w kolejce obok siebie
b)pomiedzy Xi Y stoja w kolejce dwie osoby
w a) moc to 2*3*4*5*6*7*8
zdarzenie A = 6* \(\displaystyle{ \frac{8silnia}{6silnia}}\) skorzystalam z wariacji bez powtorzen czy dobrze ??
klasyczne prawdopodobienstwo
-
- Użytkownik
- Posty: 38
- Rejestracja: 4 gru 2006, o 20:39
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Katowice
- Podziękował: 8 razy
- Pomógł: 3 razy
- d(-_-)b
- Użytkownik
- Posty: 210
- Rejestracja: 26 lis 2006, o 12:24
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Płock
- Pomógł: 98 razy
klasyczne prawdopodobienstwo
Drugi sposób
\(\displaystyle{ \overline{\overline\Omega}=8!}\)
\(\displaystyle{ \overline{\overline{A}}=2*7*6!}\)
\(\displaystyle{ P(A)=\frac{2*7*6!}{8!}=\frac{1}{4}}\)
\(\displaystyle{ \overline{\overline{B}}=2*5*6!}\)
\(\displaystyle{ P(B)=\frac{2*5*6!}{8!}=\frac{5}{28}}\)
\(\displaystyle{ \overline{\overline\Omega}=8!}\)
\(\displaystyle{ \overline{\overline{A}}=2*7*6!}\)
\(\displaystyle{ P(A)=\frac{2*7*6!}{8!}=\frac{1}{4}}\)
\(\displaystyle{ \overline{\overline{B}}=2*5*6!}\)
\(\displaystyle{ P(B)=\frac{2*5*6!}{8!}=\frac{5}{28}}\)