Oblicz prawdopodobienstwo trafienia czwórki w tradycyjnym lotku , tzn, ze tak owych kul jest 49, losuje sie 6 a nam chodzi o praw. trafienia czworki, dzieki za pomoc
Pozdr
Losujemy czworke...
-
- Użytkownik
- Posty: 38
- Rejestracja: 4 gru 2006, o 20:39
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Katowice
- Podziękował: 8 razy
- Pomógł: 3 razy
Losujemy czworke...
Ω={ω:ω={k,l,m,n,o,p},k,l,m,n,o,p\(\displaystyle{ \in}\){W,P}}
W-wygrywające (jest ich 6) P- przegrywające (jest ich 43)
\(\displaystyle{ \overline{\overline{\Omega}}}\)=\(\displaystyle{ C_{49}^{6}}\)
A-wylosuję cztery wygrywające i 2 przegrywające
\(\displaystyle{ \overline{\overline{A}}}\)=\(\displaystyle{ C_{6}^{4}}\)\(\displaystyle{ \cdot}\)\(\displaystyle{ C_{43}^{2}}\)
P(A)=\(\displaystyle{ C_{6}^{4}}\)\(\displaystyle{ \cdot}\)\(\displaystyle{ C_{43}^{2}}\)/\(\displaystyle{ C_{49}^{6}}\)
W-wygrywające (jest ich 6) P- przegrywające (jest ich 43)
\(\displaystyle{ \overline{\overline{\Omega}}}\)=\(\displaystyle{ C_{49}^{6}}\)
A-wylosuję cztery wygrywające i 2 przegrywające
\(\displaystyle{ \overline{\overline{A}}}\)=\(\displaystyle{ C_{6}^{4}}\)\(\displaystyle{ \cdot}\)\(\displaystyle{ C_{43}^{2}}\)
P(A)=\(\displaystyle{ C_{6}^{4}}\)\(\displaystyle{ \cdot}\)\(\displaystyle{ C_{43}^{2}}\)/\(\displaystyle{ C_{49}^{6}}\)