Proszę o pomoc w rozwiązaniu zadań:
1) Dwóch piłkarzy oddało po jednym strzale do bramki. Prawdopodobieństwo, że pierwszy z nich trafi wynosi 3/4. Jakie jest prawdopodobieństwo, że padła dokładnie jedna bramka?
2) Na loterii 25% spośród 80 jest wygrywających. Jakie jest prawdopodobieństwo, że kupując 5 losów otrzymamy:
a) dokładnie 3 wygrywające
b) co najmniej 1 wygrywający
c) więcej niż 3 wygrywające?
3) Na wystawie ustawiono 6 manekinów z kreacjami w różnych kolorach. Jakie jest prawdopodobieństwo, że kreacja złota jest ustawiona obok czarnej?
Zadania z prawdopodobieństwa.
-
- Użytkownik
- Posty: 2372
- Rejestracja: 25 paź 2009, o 11:41
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 11 razy
- Pomógł: 245 razy
Zadania z prawdopodobieństwa.
1) To zależy czy drugim piłkarzem jest Lionel Messi czy Donald Tusk
3) Tutaj z góry trzeba założyć, że manekiny stoją w rzędzie/szeregu. Miejsca, gdzie mają stać manekiny niech oznaczają liczby 1,2,3,4,5,6. Kreacja złota będzie obok czarnej, jeśli te manekiny będą stały na miejscu: 1,2 lub 2,3 lub 3,4 lub 4,5 lub 5,6. Pozostałe manekiny rozmieszczamy losowo na 4 miejscach czyli \(\displaystyle{ 4!}\). Wynik musimy jeszcze pomnożyć przez dwa, bo kreacja złota z czarną mogą sie wymienić miejscami. Ostatecznie: \(\displaystyle{ 5 \cdot 4! \cdot 2}\)
3) Tutaj z góry trzeba założyć, że manekiny stoją w rzędzie/szeregu. Miejsca, gdzie mają stać manekiny niech oznaczają liczby 1,2,3,4,5,6. Kreacja złota będzie obok czarnej, jeśli te manekiny będą stały na miejscu: 1,2 lub 2,3 lub 3,4 lub 4,5 lub 5,6. Pozostałe manekiny rozmieszczamy losowo na 4 miejscach czyli \(\displaystyle{ 4!}\). Wynik musimy jeszcze pomnożyć przez dwa, bo kreacja złota z czarną mogą sie wymienić miejscami. Ostatecznie: \(\displaystyle{ 5 \cdot 4! \cdot 2}\)