kule w urnie
-
- Użytkownik
- Posty: 665
- Rejestracja: 11 sty 2011, o 16:06
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: poznań
- Podziękował: 67 razy
kule w urnie
w urnie znajduje się n białych i 5 czarnych kul. losujemy bez zwracania dwie . wiedząc, ze prawdopodobieństwo wylosowania dwóch kul czarnych jest równe 5/18, oblicz ,ile kul znajduje się w urnie.
-
- Użytkownik
- Posty: 665
- Rejestracja: 11 sty 2011, o 16:06
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: poznań
- Podziękował: 67 razy
kule w urnie
nie bardzo wiem jak to zrobic...
na pierwszej galezi bedzie n/n+5 a na drugiej 5/5+n ? i co dalej ?
na pierwszej galezi bedzie n/n+5 a na drugiej 5/5+n ? i co dalej ?
-
- Użytkownik
- Posty: 4618
- Rejestracja: 8 lis 2009, o 10:22
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Racibórz
- Pomógł: 866 razy
kule w urnie
I teraz na II pietrze znów po dwie gałęzie wg tej samej zasady.
Jeżeli wylosowano w pierwszym losowaniu białą kulę, to pozostało (n-1) białych oraz 5 czarnych wśród (n+4) kul.
Jeżeli wylosowano w pierwszym losowaniu czarną kulę, to pozostało n białych oraz 4 czarne wśród (n+4) kul.
Jeżeli wylosowano w pierwszym losowaniu białą kulę, to pozostało (n-1) białych oraz 5 czarnych wśród (n+4) kul.
Jeżeli wylosowano w pierwszym losowaniu czarną kulę, to pozostało n białych oraz 4 czarne wśród (n+4) kul.
-
- Użytkownik
- Posty: 4618
- Rejestracja: 8 lis 2009, o 10:22
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Racibórz
- Pomógł: 866 razy
kule w urnie
To napisz swoje obliczenia, bo rozwiązując wg tych wskazówek wyjdzie właśnie 9).
Wskazówka:
Czarna w I losowaniu: \(\displaystyle{ P(A_{I})=\frac{5}{5+n}}\)
Czarna w II losowaniu: \(\displaystyle{ P(A_II})=...(?)}\)
Czarna w I i II losowaniu: \(\displaystyle{ P(A)=...(?)= \frac{5}{18} \Rightarrow n=...(?)}\)
Wskazówka:
Czarna w I losowaniu: \(\displaystyle{ P(A_{I})=\frac{5}{5+n}}\)
Czarna w II losowaniu: \(\displaystyle{ P(A_II})=...(?)}\)
Czarna w I i II losowaniu: \(\displaystyle{ P(A)=...(?)= \frac{5}{18} \Rightarrow n=...(?)}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 4618
- Rejestracja: 8 lis 2009, o 10:22
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Racibórz
- Pomógł: 866 razy
kule w urnie
Przecież Ci wytłumaczyłem. Czego nie rozumiesz?
\(\displaystyle{ P\left( A_{I}\right)=...}\) - masz policzone.
\(\displaystyle{ P\left( A_{II}\right)=...(?)}\) - to uzupełnij (z urny ubyła jedna czarna kula)
\(\displaystyle{ P\left( A_{I}\right)=...}\) - masz policzone.
\(\displaystyle{ P\left( A_{II}\right)=...(?)}\) - to uzupełnij (z urny ubyła jedna czarna kula)