schemat klasyczny prawdopodobienstwa

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
Awatar użytkownika
Vixy
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1830
Rejestracja: 3 lut 2006, o 15:47
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: z gwiazd
Podziękował: 302 razy
Pomógł: 151 razy

schemat klasyczny prawdopodobienstwa

Post autor: Vixy »

zad1


Z pojemnika w ktorym znajduje sie piec kul bialych i 4 czarne losujemy jednoczesnie 4 kule.Oblicz prawdopodobienstwo otrzymania 2 kul białych.


moc A obliczylam z kombinacjo wyszlo mi 10

omege liczylam z wariacji bez powtorzen i wyszlo 126 , gdzie tu sie bład ukrywa ?


zad 2 z pojemnika w ktorym znajduja sie 4 biale kule i 5 czarnych losujemy kolejno 3 razy po jednej kuli ze zwracaniem oblicz prawdopodobienstwo wylosowania kuli białej
Awatar użytkownika
d(-_-)b
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 210
Rejestracja: 26 lis 2006, o 12:24
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Płock
Pomógł: 98 razy

schemat klasyczny prawdopodobienstwa

Post autor: d(-_-)b »

Zadanie 1

\(\displaystyle{ \overline{\overline\Omega}={9\choose 4}=126}\)

\(\displaystyle{ \overline{\overline{A}}={5\choose 4}=5}\)

\(\displaystyle{ P(A)=\frac{5}{126}}\)

[ Dodano: 4 Grudzień 2006, 18:01 ]
Zadanie 2

\(\displaystyle{ \overline{\overline\Omega}=9^{3}=729}\)

\(\displaystyle{ \overline{\overline{A}}=3*4*5*5=300}\)

\(\displaystyle{ P(A)=\frac{300}{729}=\frac{100}{243}}\)

źle przeczytałem zadanie moc A była dobra ale dla wylosowania dokladnie trzeech kul bialych
Ostatnio zmieniony 4 gru 2006, o 19:14 przez d(-_-)b, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Vixy
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1830
Rejestracja: 3 lut 2006, o 15:47
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: z gwiazd
Podziękował: 302 razy
Pomógł: 151 razy

schemat klasyczny prawdopodobienstwa

Post autor: Vixy »

w tym 2 zadaniu czemu jest taka moc A ?
Awatar użytkownika
Uzo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1137
Rejestracja: 18 mar 2006, o 10:10
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Strzyżów / Kraków
Podziękował: 94 razy
Pomógł: 139 razy

schemat klasyczny prawdopodobienstwa

Post autor: Uzo »

Losujesz trzy razy i za każdy razem masz wylosować kule białą , czyli za każdym razem jedną białą z 4 białych a losujesz trzy razy , czyli 4*4*4= 64
ODPOWIEDZ