prawdop. wygrania nagrody

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
paulaxxl
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 15
Rejestracja: 2 gru 2007, o 17:30
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Tarnów
Podziękował: 1 raz

prawdop. wygrania nagrody

Post autor: paulaxxl »

Prawdopodobieństwo wygrania nagrody na loterii wynosi 0,001. Oblicz z przybliżeniem prawdopodobienstwo ze wśród 200 grających:
a) zadna osoba nie wygra
b) wygra co najmniej jedna osoba
c) wygrają co najwyżej dwie osoby

Jak ktos wie to prosze o pomoc:)
as10
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 17
Rejestracja: 10 sty 2011, o 12:56
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Pomógł: 1 raz

prawdop. wygrania nagrody

Post autor: as10 »

a) Bernoliego
b) 1- P(A)
c) rozpisac dla Bernoliego: dla k=0, k=1, k=2
ODPOWIEDZ