Wykaż, że gdy \(\displaystyle{ P(A)= \frac{1}{2}}\), \(\displaystyle{ P(B)= \frac{3}{4}}\), to:
\(\displaystyle{ \frac{3}{4} \le P(A \cup B) \le 1}\) oraz \(\displaystyle{ \frac{1}{4} \le P(A \cap B) \le \frac{1}{2}}\)
Jak w ogóle się za to zabrać? Dziękuję za pomoc.
Trudna nierówność
Trudna nierówność
\(\displaystyle{ P(B) \le P(A \cup B) \le P(\Omega )}\)
\(\displaystyle{ P(A)+P(B)-1 \le P(A \cap B) \le P(A)}\)
\(\displaystyle{ P(A)+P(B)-1 \le P(A \cap B) \le P(A)}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 505
- Rejestracja: 3 kwie 2010, o 21:32
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Sanok
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 2 razy
Trudna nierówność
Mógłby mi ktokolwiek wytłumaczyć skąd wzięły się te nierówności ? Probowalem jakoś do tego dojść ale coś mi to nie wychodzi. Z góry dziekuje za wytłumaczenie:)